Miroslav Škoro upozorio na ogromne gubitke i vrlo visoku cijenu vode u Zagrebu

Uzrok tomu su neriješeni problemi u zagrebačkoj vodoopskrbi i odvodnji

Igor Kralj/PIXSELL

Kandidat Domovinskog pokreta za zagrebačkog gradonačelnika Miroslav Škoro upozorio je na neriješen problem vodoopskrbe i ogromni gubitak vode zbog neodržavanja sustava. Riječ je o gubicima koji idu do 48 posto i posljedično vrlo visokoj cijeni vode, rekao je te dodao da problem postoji i s odvodnjom otpadnih voda.

– Cijena kubnog metra vode danas je oko 15-20 kuna, a 1998. je bila 4,30 kuna i nevjerojatno je koliko se toga ‘nalijepilo’ na osnovnu cijenu, rekao je Škoro na konferenciji za novinare ispred gradske tvrtke “Vodoopskrbe i odvodnje”.

Razlog je u tome što se iscrpi 300.000 kubnih metara vode, ali se u sustavu izgubi gotovo polovina zbog neodržavanja vodovodne mreže, upozorio je.

– O tome ćemo voditi računa kada budemo vodili Grad, kao i o činjenici da građani Zagreba plaćaju najskuplju vodu po kubnom metru u Hrvatskoj pa i šire, rekao je Škoro i istaknuo da će štititi pravo svakog čovjek na pristup pitkoj vodi koju propisuje i UN, napominjući da oko 60.000 građana Zagreba nema pristup vodoopskrbnoj mreži.

Kandidat Domovinskog pokreta za zamjenika zagrebačkog gradonačelnika Slaven Dobrović ocijenio je da je Zagreb “stao u razvoju” i da će raditi na pojačanom pokrivanju stanovništva komunalnom uslugom pa tako i vodoopskrbom. Podsljemenski izvori su isključeni iz sustava vodoopskrbe i zapušteni su i zanemareni resurs, a ta voda vrlo zdrava i čista, naglasio je.