Lijepa priča iz Hrvatskog zagorja

Miro je nedavno posadio maslinik, a sada je napravio i prvo zagorsko maslinovo ulje

Zvuči kao dobra šala, ali nije
Miro je nedavno u Zagorju posadio maslinik, a sada je napravio i prvo zagorsko maslinovo ulje Robert Anic/PIXSELL

Miro Mraz iz Kozjaka Začretskog napravio je prvo zagorsko maslinovo ulje od maslina iz vlastitog maslinika na bregu u srcu Hrvatskog zagorja. Zvuči kao dobra šala, ali nije. Sve je počelo u ožujku ove godine kada je Miro posadio 30 sadnica maslina, a nedavno je odradio i prvu berbu.

-Nabrali smo 26 kilograma maslina i od toga smo uspjeli dobiti dvije i pol litre ulja. Prvo smo mislili voziti masline u neku uljaru, ali onda smo se odvažili i sami ih preradili- otkriva Miro.

Masline je prvo samljeo u čekićaru, koji se inače koristi za mljevenje kukuruza, a potom ih je prešao u običnoj preši za grožđe.

Tri zime su ključne

Miro je odlučio posaditi tri sorte maslina – jednu domaću, najrasprostranjeniju sortu Oblicu te dvije talijanske, otpornije na niže temperature. Iako zime u Zagorju nisu više tako oštre, zemlja često bude smrznuta, što mladim maslinama predstavlja izazov za preživljavanje. Stoga će Miro morati zaštititi tlo kako bi osigurao uspjeh svojih nasada. Ako masline prežive prve tri godine, postat će dovoljno otporne da izdrže zimu bez zaštite.

S optimizmom gleda u budućnost – planira još 90 sadnica maslina

-Već sam naručio sadnice za daljnju sadnju, u planu ih je još 90. Tako da ću čitavu ovu parcelu na kojoj je sada zasađeno trideset maslina zasaditi s maslinama- kaže 37-godišnji Miro koji vjeruje u svoj uspjeh.

Kad se prvi put čulo za maslinike u Zagorju, mnogi su bili skeptični, a šale su se širile brže od vijesti. No, kako su stigli prvi plodovi, skepticizam se pretvorio u zanimanje i podršku.

-Zagorci su prvo bili malo skeptični, ali sad kad imamo neke plodove i rezultate, sad već imaju kombinacije da spojimo zagorsko vino i maslinovo ulje- priznaje mladi OPG-ovac.

TEKST: Paula Bosančić

Događanja
Regija