Minutom šutnje u Saboru odana počast prvom predsjedniku Franji Tuđmanu

Prije sjednice izaslanstvo Hrvatskoga sabora položilo je vijenac na Tuđmanov grob na Mirogoju

Hrvatski sabor

Hrvatski sabor je na početku sjednice minutom šutnje odao počast prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmana u povodu 100. obljetnice njegova rođenja.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u prigodnom govoru istaknuo je da je predsjednik Tuđman vodio politiku koja je uvijek u prvi plan stavljala interese hrvatskog naroda i hrvatske države.

– Još uvijek snažno odjekuju njegove riječi: Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što, istaknuo je Jandroković iskazavši mu zahvalu za sve što je učinio za našu domovinu.

Kazao je da je dr. Franjo Tuđman bio povjesničar i državnik koji je svoju viziju pretvorio u stvarnost, a njegov vizija bila je suverena, slobodna i demokratska Hrvatska ravnopravna članica europske obitelji.

Jandroković je istaknuo da je put do toga bio trnovit i težak i zahtijevao iznimne političke i državničke vještine te iznad svega ljubav prema svom narodu i domovini, podsjetivši na prve višestranačke izbore, konstituiranje Sabora, referendum, Domovinski rat, oslobodilačke akcije  Bljesak i Oluju.

– Franjo Tuđman postavio je temelje moderne hrvatske države, a njegova vizija zaokružena je ulaskom Hrvatske u EU i NATO, naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Zahvalio je i svim hrvatskim braniteljima koji također imaju velike zasluge za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.