MINISTRICA VUČKOVIĆ TVRDI: Poljoprivredna proizvodnja zadnjih godina ostvaruje napredak

Poručila je kako će se izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu te izradom strateških dokumenata nastaviti pružati podrška poljoprivrednicima

Robert Anić/PIXSELL

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je da poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj posljednjih godina ostvaruje napredak poručivši kako će izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu te izradom strateških dokumenata nastaviti pružati podršku poljoprivrednicima.

– Poljoprivredna proizvodnja u Hrvatskoj posljednjih godina prema svim statističkim podacima ostvaruje napredak. No, još uvijek imamo strukturne izazove koji  su osobito vezani za stočarstvo, a isto tako i za trajne nasada s obzirom na klimatske promjene, rekla je Vučković u Saboru.

Naglasila je da će investicijskim mjerama, zakonskim propisima te izradom strateških dokumenata i žurnim intervencijama nastaviti pružati podršku poljoprivrednicima.

Time je odgovorila na upit Ankice Zmaić (HDZ) o izmjenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Vučković je kazala i da se tim Zakonom itekako naglašava strateška važnost hrvatskog poljoprivrednog zemljišta predlaganjem odredbi o parcelaciji,  predlaganjem kriterija za bodovanje, transparentnim bodovanjem na koji nitko ne može utjecati te predlaganjem odredbi koji se odnose na pravo prvokupa.

Također, kazala je da se Zakonom ograničava postavljanje solara na visokovrijednom poljoprivrednom zemljištu kao samostalnim građevinama, a komasacija se uređuje Zakonom o komasaciji.

Vučković je podsjetila i da je Ministarstvo poljoprivrede uspjelo ishoditi produljenje moratorija na prodaju hrvatskog poljoprivrednog zemljišta strancima na dodatne tri godine što je maksimalni rok sukladno pravnoj stečevini EU.

Time je odgovorila na upit Zvonimira Troskota (MOST) kako misle zaštititi naša poljoprivredna zemljišta jer se već događa da ga stranci kupuju, a i Mađari su preuzeli Fortenovu koja u vlasništvu ima oko 40.000 ha zemljišta.

Vučković je, na upit HDZ-ova Josipa Đakića, rekla da će Registar poljoprivrednog zemljišta biti gotov u roku od dva mjeseca jer će u tom roku dobiti potrebne podatke koje nisu dugo dobili od nekih jedinica lokalne samouprave.

Ružica Vukovac (Za pravednu Hrvatsku) upozorila je da Ministarstvo poljoprivrede nije ustrojilo evidenciju poljoprivrednih zemljišta zbog čega na terenu vlada nered, a ministrica je odgovorila kako je Državna revizija od 33 nalaza koje je imala dvije godine prije, sada imala njih četiri za 2020. godinu. Navela je i da je njezino ministarstvo samostalno provelo reviziju i prije Državne revizije na svim ugovorima većim od 50 ha.

Vučković je, na upit Marijane Petir (HDZ), rekla da je kod oko 250 ugovora uočeno 50-ak nepravilnosti. Pri tome se, kazala je, kod njih deset našlo potpuno neispunjavanje gospodarskog programa a Državni inspektorat je napravio i dodatne preglede u 2020. i 2021. godini.

Nismo samodostatni u proizvodnji sjemenskih kultura

– Nismo ni blizu samodostatni u proizvodnji u proizvodnji sjemenskih kultura. One padaju već niz godina. Proizvodnja najvažnijih sjemenskih kultura, osobito, rekla je Vučković.

Navela je da su objavili program potpore za sadnju sjemenskog kukuruza, jer ga vide kao prvi potencijalni problem u 2023. godini, najavivši i da će zatim u manjem iznosu objaviti i program potpore za sadnju ostalih sjemenskih kultura koje naša zemlja treba.

Time je odgovorila na upit Marina Mandarića (HDZ) vezan uz problem proizvodnje sjemenskih kultura.

Također, Vučković je, na upozorenje Željka Sačića (Suverenisti) vezano uz probleme u stočarstvu, izrazila zabrinutost sa stanjem u mliječnom govedarstvu koje je, kako je rekla, takvo već niz godina. Navela je da u našoj zemlji ima oko 135.000 mliječnih ili kombiniranih mliječno i mesnih pasmina krava, što je nedovoljno. Stoga su objavili program potpore za sufinanciranje nabavke umjetnog gnojiva u iznosu 200 milijuna kuna te su za potpore zatražili i dodatna sredstva od Europske komisije.

HDZ-ov Branko Bačić najavio je da će njegova stranka uložiti amandman kojim bi se omogućilo formiranje čestica koje su manje od hektara jer su u Dalmaciji, na otocima i diljem zemlje takva specifična zemljišta.

Klub IDS-a pozitivnim ocjenjuje što se Zakonom čini prvi korak prema sprječavanju bespravne gradnje na poljoprivrednom zemljištu zabranom parceliranja zemljišta površine manje od jednog hektara.

Parcelizacija poljoprivrednog zemljišta koje se priprema za divlju gradnju veliki je problem u Istri i cijeloj jadranskoj Hrvatskoj, upozorio je Emil Daus (IDS).