Ministarstvo tvrdi da se robne zalihe kontinuirano popunjavaju, Hajduković opovrgava: Minimalne su

Država bi, prema Hajdukoviću, svojim zalihama trebala osiguravati stabilnost cijena i spriječiti moguće nestašice
trgovina

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, unutar kojeg je Ravnateljstvo za robne zalihe, poslalo je umirujuću poruku da se količine roba u strateškim robnim zalihama kontinuirano popunjavaju, no zastupnik Domagoj Hajduković tvrdi da su količine roba minimalne.

– Još nisam dobio odgovor na što je utrošeno 600 milijuna kuna koje su u veljači, odnosno ožujku osigurane za dokup zaliha, ako je to stanje i nakon dokupa, onda su zalihe zaista manje nego sam očekivao, izjavio je zastupnik koji smatra da vrijeme u kojem živimo zahtjeva više jer nas očekuju potencijalno, a neke već vidimo, veliki poremećaji u lancima opskrbe.

– Sigurno nas očekuju poskupljenja pa bi država sa svojim zalihama trebala osiguravati stabilnost cijena i spriječiti moguće nestašice, nadodao je Hajduković koji se, s obzirom na to da su neke zalihe poput kontejnera već angažirane, pita – što ako se dogodi nova ugroza?

Iz Ministarstva pak uvjeravaju da Vlada ima kvalitetnu strategiju o robnim zalihama koju čine prehrambeni (46 posto) i neprehrambeni (54 posto) proizvodi dostatni za osnovnu opskrbu oko 50.000 građana na rok od 15 do 60 dana.

Manje o vladinim podacima, a više o radu Savjeta za robne zalihe i stanju u Ravnateljstvu robnih zaliha govorio je Danijel Spajić, koji tvrdi da se Savjet nije sastao od početka ruske agresije na Ukrajinu.

– Nije bilo nikakvog sastanka kako bi vidjeli koliko, primjerice, imamo žitarica u silosima i gdje, nedostaje li nam drugih namirnica, kaže zastupnik i tvrdi i da je u Ravnateljstvu za robne zalihe “vrlo nesređena situacija”.

Hrvatska
Politika