Ministarstvo pokrenulo inspekcijski postupak o slučaju Musić Milanović

Predsjednik tvrdi da nije znao za pismo supruge upućeno srednjoj školi koju pohađa njihov sin

Matija Habljak/PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja priopćilo je da je pokrenut inspekcijski postupak o slučaju predsjednikove supruge Sanje Musić Milanović, za koju Jutarnji list tvrdi da je izvršila pritisak da se njezinu sinu već zaključene ocjene iz četvorki promijenjene u petice.

Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi propisano je da na osnovi praćenja i vrednovanja tijekom nastavne godine zaključnu ocjenu iz nastavnog predmeta utvrđuje nastavnik nastavnog predmeta, a zaključna ocjena za svaki nastavni predmet utvrđuje se javno u razrednom odjelu na kraju nastavne godine, objašnjavaju iz Ministarstva.

Što se tiče mogućnosti promjene zaključene ocjene, navedenim Zakonom definirano je da učenik ili roditelj koji nije zadovoljan zaključenom ocjenom iz pojedinog nastavnog predmeta ima pravo u roku dva dana od završetka nastavne godine podnijeti zahtjev nastavničkom vijeću radi polaganja ispita pred povjerenstvom, koje se provodi u roku dva dana od dana podnošenja zahtjeva.

– U skladu s navedenim, svaki roditelj koji nije zadovoljan zaključenom ocjenom iz pojedinog predmeta može postupiti prema ranije opisanoj proceduri. U svim drugim slučajevima škola nije dužna postupati, ističu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Milanović: Nisam znao za pismo

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je da nije znao za pismo supruge Sanje upućeno srednjoj školi koju pohađa njihov sin, dodao da ga on ne bi pisao te je napao Hanza mediju zbog objave članka na tu temu.

– Nisam znao. I ne bih branio nešto samo zato što je to napravila moja supruga. Kad radiš ovakav posao to u biti ne znači ništa, međutim, po meni to ovdje je puno manje bitno od načina na koji je to kriminalna organizacija Handžar medija pripremila, rekao je Milanović i dodao da je tim pismom njegova supruga ostavila “brazdu duboku tri metra”.

– Ostavila je trag, napisala, potpisala i to prije dva tjedna. U kojem navodi nekakve primjere na koje ima prigovor u radu jedne profesorice matematike, koji se lako mogu provjeriti. Neka pošalju prosvjetnu inspekciju. Ja o tome ne znam. Dakle, ja se tim stvarima ne bavim, a ne bavim se upravo zbog delikatnosti.

Rekao je i da je njegova supruga usmeno upozoravala nekoliko mjeseci na problem te kad je sve završilo, kad su zaključene ocjene, “kad je mislila da je sve gotovo”, imala potrebu to napisati.

Predsjednik je, naposljetku, zaključio kako meta članka zapravo nije bila njegova supruga nego on sam.

– Ti ljudi su radili apsolutno sve što su mogli da me sruše (…) to su činjenice. Ne boli mene duša radi toga, ali to je jako bitan moment, naglasio je.