Ministarstvo financija reagiralo na optužbe Udruge franak: Neistina je da je Vlada izdala potrošače

Tvrde da je "uvijek i u svim prilikama isključivi cilj ove Vlade zaštititi potrošače"

Jurica Galoić/PIXSELL

Iz Ministarstva financija reagirali su na prosvjed Udruge franak te ocijenili neistinitim tvrdnje da je Vlada izdala hrvatske potrošače.

– Vlada je i samostalno i u suradnji s Državnim odvjetništvom RH kontinuirano tijekom posljednjih nekoliko godina odbijala sve pokušaje kojima se nastojala osporiti najprije ustavnost tzv. Zakona o konverziji CHF kredita, a potom i njihova usklađenost s pravom Europske unije, istaknuli su u priopćenju.

Pritom je, kako su proučili, “uvijek i u svim prilikama isključivi cilj ove Vlade zaštititi potrošače uz navođenje niza argumenata usmjerenih na dokazivanje da su navedeni zakoni u skladu s Ustavom RH, a potom i u skladu s pravnom stečevinom Europske unije, tako pridonoseći održavanju tih zakona na snazi, uz naglasak da su doneseni radi uspostavljanja narušene ravnoteže prava i obveza stranka iz takvih ugovora”.

– Kako je i Sud Europske unije odluku o pravima potrošača prepustio nacionalnim sudovima te s obzirom na činjenicu da je u tijeku niz postupaka pred sudovima u RH, iznošenje bilo kakvog daljnjeg komentara ili stava bi moglo biti smatrano utjecajem, štoviše čak pritiskom na samostalnost i neovisnost sudbene vlasti u RH stoga će se Vlada do daljnjeg suzdržati od bilo kakvog komentara, priopćilo je Ministarstvo financija.