Udruga franak održala prosvjedni skup: Traže žurno rješenje pitanja kredita u švicarcima

Na prosvjedu je upozoreno na višegodišnja neriješena pravna pitanja vezana za kolektivnu presudu u slučaju franak zbog nemara i nečinjenja pojedinih hrvatskih institucija

Patrik Macek/PIXSELL

Udruga franak zatražila je na prosvjednom skupu da Vrhovni sud neodgodivo, prije ljeta, riješi krucijalna pitanja u slučaju franak, prije svega pitanje ništetnosti temeljnih ugovora o kreditu u švicarskim francima i pitanje obeštećenja svih potrošača s konvertiranim kreditima.

Na prosvjedu je upozoreno na višegodišnja neriješena pravna pitanja vezana za kolektivnu presudu u slučaju franak, zbog nemara i nečinjenja pojedinih hrvatskih institucija po neriješenim, ali i riješenim pravnim pitanjima.

Udruga franak stoga traži da Vlada RH predloži zakonska rješenja kojima bi se olakšao pristup sudovima za sve potrošače na temelju kolektivne presude, a prije svega, na ukidanje svih sudskih troškova za tužitelje po CHF kreditima.

Od Hrvatske narodna banke zatraženo je da odmah nakon odluke Vrhovnog suda po njihovim zahtjevima bankama preporuči da pozovu pojedinačno sve potrošače koji još nisu sudski obeštećeni na nagodbe i da im banke ponude obeštećenja u skladu s odlukama Vrhovnog suda koje mora žurno donijeti.

Traže i da HNB neodgodivo naloži bankama osuđenim u kolektivnom slučaju franak da na svoje uvodne web stranice odmah pa sve do zaključno 13. lipnja 2023. izlože informaciju da su u njemu osuđene i da svi potrošači koji su kod njih ugovorili kredit s valutnom klauzulom CHF imaju pravo na obeštećenje.

Na prosvjedu su govorili aktivisti Udruge franak, a okupilo se stotinjak prosvjednika noseći transparente “Konverzija nije obeštećenje”, “Vrhovni sude, požuri 55000 obitelji čeka”, Ništetan CHF=ništetan ugovor”, “CHF kredit, neustavan, nezakonit i ništetan”. Potporu zahtjevima Udruge franak su na prosvjedu izrazili i saborski zastupnici Nikola Grmoja (MOST) i Sandra Benčić (Možemo).