Ministar Butković najavio pripremu rješenja za potpuno ukidanje cestarine prema Ivanić-Gradu

Gradonačelnik Javor Bojan Leš zajedno s kolegama gradonačelnicima iz Novske, Kutine i Popovače bio na sastanku kod ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića

U Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture održan je sastanak na kojem su uz ministra Olega Butkovića, bili gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, te njegove kolege gradonačelnici iz Kutine, Novske i Popovače, Zlatko Babić, Marin Piletić i Josip Mišković. Jedna od tema sastanka bila je cestarina, odnosno problematika kojom se ove jedinice bave tražeći rješenje već godinama.

-Ministar je rekao da je upoznat s građanskom inicijativom ukidanja cestarine na dionici Ivanić-Grad – Zagreb te iznio da je u pripremi novi sustav naplate cestarine koji je temeljen na kombinaciji dviju suvremenih i provjerenih tehnologija: naplati putem unaprijeđene verzije uređaja ugrađenog u vozilo (ENC) i automatskog sustava očitanja registarskih oznaka uz koji će se pripremiti i novi pravilnici o visini naknada za korištenje autocesta, kojima će se ujedno i smanjiti trenutna cijena korištenja autoceste za građane Ivanić-Grada- kazao je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Ministar Butković, između ostaloga napomenuo je da se paralelno sa smanjenjem cijene za navedenu dionicu, priprema i rješenje za potpuno ukidanje cestarine za koju se trenutno priprema detaljna analiza koja bi financijski zatvorila navedeni manjak od prihoda naplate cestarina.

Također, govorilo se i o rekonstrukciji nove državne ceste u Ivanić-Gradu kroz naselja Šemovec – Breška Greda – Trebovec – Rugvica, na kojem je ministar izložio da će građevinska dozvola za cestu biti gotova krajem 2021. godine, dok se početak radova očekuje početkom 2022. godine čime će se građanima Ivanić-Grada osigurati kvalitetni alternativni pravac za dnevne migracije prema gradu Zagrebu.

Treća točka razgovora je bila rekonstrukcija i obnova željezničke pruge Dugo Selo – Novska kojim se želi izgraditi drugi kolosijek te pruge kako bi se ubrzao promet na toj relaciji. U sklopu projekta će se izgraditi 82 kilometra pruge, za projektiranje je planirano izdvajanje 16,8 milijuna eura dok je procijenjena vrijednost radova oko 572,5 milijuna eura.

-Trenutno je u tijeku rješavanje imovinsko pravnih odnosa, dok će početak radova najprije krenuti na infrastrukturnim dijelovima podvožnjak Savska ulica – Vulinčeva ulica i podvožnjak Boltov brijeg u naselju Lonja- istaknuo je gradonačelnik Leš.