Neka su mjesta upražnjena

Milanović pozvao Plenkovića da idućeg tjedna nastave razgovore o veleposlanicima

Predsjednik i Vlada, koji suodlučuju o imenovanju veleposlanika, međusobno se optužuju što su već duže vremena upražnjena neka veleposlanička mjesta, uključujući u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Vatikanu
milanović plenković Ivo Čagalj/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović pozvao je premijera Andreja Plenkovića da već idućeg tjedna nastave razgovore o imenovanju veleposlanika, priopćio je u petak Pantovčak, dan nakon što je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman rekao da je vladin prijedlog “na predsjednikovom stolu”.

Predsjednik i Vlada, koji suodlučuju o imenovanju veleposlanika, međusobno se optužuju što su već duže vremena upražnjena neka veleposlanička mjesta, uključujući u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Vatikanu.

Milanović se u petak sastao s veleposlanicima, generalnim konzulima, konzulima i vojnim izaslanicima koji sudjeluju na redovitoj godišnjoj konferenciji hrvatskih diplomata u Zagrebu. Iako o tome na sastanku nije bilo riječi, Milanović je u priopćenju ponovio poziv Plenkoviću da se dogovore o imenovanju diplomatskih predstavnika.

Razgovor s premijerom ili razgovor predstavnika Pantovčaka i Banskih dvora jedini je način da se dogovore potrebna imenovanja u hrvatskim diplomatskim predstavništvima, rekao je Milanović. Od početka 2020. do danas, predsjednik je donio jedino odluku o postavljanju Hidajeta Biščevića za hrvatskog veleposlanika u Beogradu i to na Plenkovićev prijedlog.

-Spomenuto imenovanje, kao i nedavni dogovor o imenovanjima vojnih zapovjednika, pokazuju kako se imenovanja mogu dogovoriti ako postoji obostrana volja i spremnost za rješavanje problema. Ured Predsjednika Republike spreman je nastaviti razgovore već idućega tjedna- navodi se u priopćenju.

Upitan o mogućnosti postizanja dogovora s Pantovčakom o imenovanju veleposlanika, Grlić Radman je u četvrtak odgovorio novinarima kako je “hrvatska vlada dala svoj prijedlog” koji je “na predsjednikovu stolu”.

Odlično sa Slovenijom, teško sa Srbijom

Milanović je diplomatima na sastanku prenio svoje vanjskopolitičke stavove, s naglaskom na odnose sa susjednim zemljama.

-Hrvatska bi trebala imati veći utjecaj na poboljšanje situacije u regiji jugoistočne Europe u kojoj se situacija u proteklih godinu dana nije promijenila na bolje- rekao je predsjednik.

Posebno je istaknuo važnost uspostave stabilnosti u susjednoj Bosni i Hercegovini, naglasio odlične odnose koje Hrvatska zadnjih godina ima sa Slovenijom te je konstatirao kako suradnja sa Srbijom i dalje ide teško, navodi se u priopćenju.

Hrvatska
Politika