Matija Dražetić: Dječji glas dovodi maštu i inovaciju našoj zajednici i društvu

Zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Krešimir Ačkar danas je primio hrvatske dječje delegate koji su sudjelovali na Europskom summitu u Bukureštu
DSC_2155

Zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar primio je hrvatske dječje delegate Maru Miličević i Matiju Dražetića, koji su početkom svibnja sudjelovali na Europskom summitu u Bukureštu.

Konferencija na kojoj su Mara i Matija predstavljali Hrvatsku po mnogočemu je posebna, ali ponajprije zbog toga što je na njoj donesena Dječja deklaracija o participaciji. Naime, rumunjska su djeca za vrijeme predsjedavanja njihove zemlje Vijećem Europske unije donijela spomenutu deklaraciju, koja otvara pravo glasa najmlađima u procesu donošenja odluka, koje se odnose upravo na njih. Ovom su prilikom podijelila svoje iskustvo s djecom i odraslima iz drugih zemalja, a u tom kontekstu i na tu temu održan je ovaj Europski summit. Na Summitu je sudjelovalo sveukupno 60 mladih predstavnika iz 16 europskih zemalja.

– Nama je kao predstavnicima bila izuzetno velika čast predstavljati kako Grad iz kojeg dolazimo, tako i našu Hrvatsku jer smo imali posebno mjesto, zato što Hrvatska predsjeda Europskom unijom od 1. siječnja iduće godine. Zato su Mara i Matija imali i posebne uloge na toj Konferenciji, odnosno Mara je držala govor pred rumunjskom premijerkom u njihovoj Vladi, a Matija je dao brojne intervjue. Na kraju Summita, oni su se s pomoćnikom ministrice za demografiju obratili nazočnima i zatvorili konferenciju s osnovnim porukama djece koja su na konferenciji sudjelovala, objasnila je Arijana Mataga Tintor iz Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i sport Grada Velike Gorice, koja je zajedno s Marom i Matijom posjetila Rumunjsku.

Zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar nije krio svoj ponos tijekom sastanka te je poručio Mari i Matiji kako je njihovo sudjelovanje na Europskom summitu doista izvanredan čin:

– To je nešto što postavlja temelje vaše budućnosti i predstavlja naš Grad i državu, a biti predstavljač Grada i države mogu samo odlični. Vi zapravo predstavljate jedan iskorak, kada je riječ o deklaraciji čiji ste nacrt radili u Rumunjskoj, a ona govori o potrebi participacije djece kada se donose zakoni koji se tiču njih. To je nešto što je sasvim logično, ali i nešto što ste vi inicirali i što je hvalevrijedno te će biti zabilježeno u povijesti, istaknuo je Ačkar.

Mara i Matija, također su sa zamjenikom podijelili svoja iskustva za vrijeme gostovanja u Bukureštu.

– Ovo što su djeca iz Rumunjske napravila, mislim da je to stvarno lijepo i da bi Hrvatska mnogo mogla naučiti od njih. Iako je Hrvatska stvarno lijepa zemlja ima jako puno problema s dječjom participacijom u donošenju odluka koje su vezane za njih. Trebali bismo dobiti više glasa jer mi si stvaramo budućnost, a ne odrasli, napomenula je Mara prisjetivši se kako je na susretu naučila mnogo o drugim kulturama i jezicima.

Same riječi hvale, imao je i Matija.

– Dječja participacija ne samo ovdje, nego u cijeloj Europskoj uniji nije toliko dobra kao što mi želimo. Mislim da je to jako važno, zato što dječji glas, koji bi se trebao čuti, dovodi maštu i inovaciju našoj zajednici i našem društvu, zaključio je.

Grad
Hrvatska
Ostalo
Velika Gorica
Zagrebačka županija