Matica hrvatska obilježila 180. obljetnicu djelovanja

Prigodna svečanost održana je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu
matica hrvatska miro gavran Sanjin Strukić/PIXSELL

Svečanost obilježavanja 180. obljetnice Matice hrvatske održana je danas u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu uz nazočnost najviših predstavnika političkog, kulturnog, znanstvenog i umjetničkog života Hrvatske.

Predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran istaknuo je da je Matica živjela u pet država, ali da je uvijek kao svoju svrhu zadržala njegovanje kulture, znanosti, umjetnosti i prosvjete, kao i ljubav prema domovini. Kazao je i da nova uprava, koja je izabrana prije sedam mjeseci, nastoji održati zatečene vrijednosti, ali je donijela i velik broj novih odluka te nekoliko puta povećala članstvo u odnosu na stanje prije godinu dana.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u svom je obraćanju Matici nazvao povijesnom vertikalom oko koje se okupljaju intelektualci i građani. Poručio je da je u vrijeme tektonskih promjena u međunarodnoj politici, kada dolazi do gubitaka ljudskih prava i drugih vrijednosti, važno staviti naglasak na slogu i zajedništvo, obrazovanje i njegovanje kulture življenja.

U prigodnom programu u Hrvatskom narodnom kazalištu nastupio je Komorni zbor Ivan Filipović kojim je ravnao Goran Jerković, a hrvatske pjesnike interpretirali su dramski umjetnici Robert Kurbaša i Zlatko Ožbolt. Dramski umjetnik Goran Grgić nastupio je u ulozi prvog predsjednika Matice grofa Janka Draškovića, a emitiran je i film o 180 godina Matice redatelja Leona Rizmaula.

Hrvatska
Ostalo