Marko Magdić: Općina Križ se razvija i napreduje i to je jedino bitno

Godinom za nama načelnik Općine Križ, Marko Magdić je zadovoljan, jer smatra kako je na području općine napravljen dobar posao, a istom se nada i ove godine za koju je kao najvažniji projekt istaknut završetak radova na Dječjem vrtiću

2019. godina za nama je, na području Općine Križ radilo se na svim poljima. Kako bi ste vi ocijenili godinu?

Većinu programa, aktivnosti i projekata prate izvori sufinanciranja viših razina (Ministarstva, Županije i dr.), prema prijavljenim projektima na natječaje i javne pozive. Naime, naši fiskalni kapaciteti su ograničeni što znači da iz vlastitog proračuna sve stavke izvršavamo u nekim okvirima, a za dodatna ulaganja, tu „uskaču“ više razine ako prođemo na natječaju koji smo prijavili. Realizacija projekata također ovisi i o terminu odluke. Primjer toga Vam je projekt koji planirate u proljeće, a Odluku o sufinanciranju dobijete u jesen. Znači realizacija projekta ide krajem godine. To su stvari na koje ne možemo utjecati, međutim nećemo se žaliti.

I dalje se radi na komunalnoj infrastrukturi, izvršavaju se programi i subvencije u poljoprivredi, sportu, kulturi, manifestacije su nikad brojnije. Posebno bih istaknuo projekte sufinancirane iz EU fondova i to što samostalno, što u partnerstvu. Ostvarene su značajne potpore u milijunskim iznosima što znači da i mi hvatamo korak po pitanju povlačenja sredstava iz EU.

Konačno, ocjenu daju uvijek sugrađani, jer nezahvalno je ocjenjivati se sam. Slobodno mogu reći da je 2019. godina protekla manje, više prema planu. Osobno sam zadovoljan, uvijek može bolje. Općina Križ se razvija i napreduje i to je jedino bitno.

Tijekom prošle godine realizirani su brojni projekti, u čemu ste imali i pomoć sa strane, jer Općini su od strane Županije i raznih Ministarstava putem EU natječaja osigurana sredstva za sufinanciranje tih projekata.

U 2019. godini osim sufinanciranja Badalićevih dana, Cross hill run utrke, arheoloških istraživanja na Sipčini, ostvarili smo ponovno potporu Zagrebačke županije i za neke veće projekte. Kroz javni poziv za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije u 2019. godini za projekte koji će se financirati iz ESI fondova, programa EU i ostalih izvora za Rekonstrukciju i opremanje sportske građevine u sportskom parku Križ ostvarili smo potporu u iznosu 32 tisuće kuna. Kroz isti Javni poziv ostvareno je i 33 tisuće kuna za izradu glavnog i izvedbenog projekta prezentacije rimskih termi u arheološkom parku Sipčina. Pokrenuli smo i akciju besplatnog mikročipiranja pasa budući da smo od Zagrebačke županije ostvarili potporu u visini 35 tisuća kuna.

Najznačajnija potpora Zagrebačke županije ostvarena je kroz Javni poziv za prijavu programa/projekata za sufinanciranje izgradnje i održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture i to za uređenje Staklene ulice u Bunjanima u visini 250.000,00 kn. Također, kroz Javni poziv za prijavu projekata za sufinanciranje poticanja razvoja javne turističke infrastrukture za projekt Uređenje asfaltiranog igrališta u Sportskom parku u Križu ostvarili smo potporu u visini 150.000,00 kn. Vezano uz dodjelu bespovratnih potpora za sufinanciranje razvoja mreže WiFi pristupnih točaka WiFi 4 Smart Green Ring, Odlukom župana ostvarili smo potporu od gotovo 80 tisuća kuna. Također, moramo spomenuti još jedan projekt za koji smo ostvarili značajnu potporu Ministarstva kulture u iznosu od 170 tisuća kuna, a to je izgradnja sustava grijanja u Domu kulture Josip Badalić u Križu. Od Ministarstva kulture ostvarili smo i potporu od 23 tisuće kuna za nabavu knjižne i ne knjižne građe za Knjižnicu i čitaonicu Križ.

Posebno moram ovdje naglasiti dva projekta za koje smo ostvarili potporu iz EU fondova. Kroz Program ruralnog razvoja Mjera 7.4.1. za projekt Izgradnja dječjeg vrtića ostvarena je potpora u iznosu od nešto manje od 6 milijuna kuna, a kroz LAG Moslavina natječaj iz Program ruralnog razvoja, za Izgradnju prodajnog platoa tržnice na malo s prometnom infrastrukturom ostvarena je potpora u iznosu 247.190,63 kuna, odnosno 90 posto prihvatljivih troškova. Tu je i Projekt Zaželi – u kojem je Općina Križ zajedno s Gradom Ivanić-Grad i Općinom Kloštar Ivanić partner Gradskom društvu Crvenog križa Ivanić-Grad. Program financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od nešto više od 1,7 milijuna kuna. Za Projekt WiFi4EU ostvarena je potpora od 15.000,00 €.

Projekt „Nije svaki otpad smeće“, vrijedan je nešto više od pola milijuna kuna, a sufinanciran je iz Kohezijskog fonda EU s intenzitetom potpore od 85 posto. Također, tu je i projekt – Nabava spremnika za odvojeno prikupljanje otpada.

2020. godina donosi nove izazove i nastavak politike kontinuiteta gdje nastavljate sa svim onim dobrim stvarima koje ste podupirali i do sada, a u planu je i niz novih projekata koji su predviđeni i proračunom za ovu godinu?

Izglasan proračun na Općinskom vijeću iznosi preko 43 milijuna kuna. S proračunom su usvojeni svi programi i stavke za izvršavanje, od komunalne infrastrukture, komunalne djelatnosti, poljoprivrede, udruga, kulture, manifestacija….. U proračunu se između ostaloga nalaze stavke koje podrazumijevaju održavanje postojećeg sustava, kao i stvaranje novih vrijednosti, u svim segmentima.

Od konkretnih projekata izdvojit ću dovršetak izgradnje novog Dječjeg vrtića, asfaltiranje nekoliko cesta, sanacije nogostupa, izgradnje nove kanalizacijske mreže, ulaganje u društvene domove i mjesne odbore, ulaganja u sportsku infrastrukturu. Također, puno sredstava se izdvaja i za projektiranje i planiranje investicija i projekata, kao preduvjet za realizaciju istih.

Politika kontinuiteta je ključna, jer smo zasigurno napravili pomake u svim sferama i tako mislimo raditi i dalje. Vizija i misija te put do toga je jasno zacrtan i vjerujte kada kažem da znamo kako bi Općina Križ trebala izgledati u idućih pet godina.

Jedan od najvažnijih projekata zasigurno je izgradnja novog dječjeg vrtića, čije se otvaranje očekuje s nestrpljenjem.

Drago mi je da ste postavili ovo pitanje, koristim svaku priliku da pojasnim sugrađanima gdje se zapelo s izgradnjom vrtića. Naime, stalo se sa svim aktivnostima iz jednog nažalost vrlo razvidnog razloga. Dovedeni smo u situaciju gdje nas građevinska firma ucjenjuje po pitanju cijene izgradnje vrtića. Cijena koštanja je porasla za 2 milijuna kuna i više, a ja ne mogu ni neću pristati na takve ucjene. Dodatni razlog je zakon o javnoj nabavi prema kojoj je ista i provedena, odnosno po kojoj su uvjeti izvođenja radova potpisani i regulirani ugovorom o izvođenju. Dakle, izvođač traži za izgradnju 2 milijuna kuna više nego je ugovorena cijena. Ja na to ne želim pristati ako je ugovorom i javnom nabavom ugovoreno drugačije.

Dodatno, ova cijela problematika govori o tome kakvo je stanje na tržištu građevine i koliko kaotično i kompleksno je izvođenje građevinskih radova na većim projektima. U kontaktu s ostalim kolegama, većina ih se žali da je na tržištu sve manje odgovornih i ozbiljnih tvrtki na koje se možete osloniti. Primjer iz nekoliko lokalnih samouprava za koje osobno znam. Općina prođe na EU fondovima, niti jedna tvrtka se ne javi na natječaj. Drugi primjer baš za izgradnju dječjeg vrtića je primjer gdje je procijenjena vrijednost radova na izgradnji i opremanju bila 7 milijuna kuna, a najjeftinija ponuda na javnoj nabavi 11 milijuna kuna (?!). Postavlja se pitanje kako će taj načelnik uopće opravdati toliku cijenu koštanja, a drugo, gdje će pronaći razliku novaca? Ishod ove zadnje priče je da su odustali od gradnje i od sredstava iz EU fondova.

Ako država mora na javnoj nabavi za izgradnju Pelješkog mosta angažirati tvrtku s drugog kontinenta, pored domaćih građevinskih konzorcija, struke, tradicije u građevinskom sektoru, onda sve dalje reći je suvišno. Ovo zadnje govori o tome da ni mi na lokalnim razinama nismo izuzetak. Postavljam pitanje i sebi i drugima, koliko puta vas je majstor za plin, struju, vodu izigrao i nije došao na vrijeme kada ste se dogovorili, odnosno tražio veću cijenu za popravak nego što ste inicijalno dogovarali. Da li moram dalje odgovarati… Dakle, ni mi nismo nažalost izuzeti od ovakve neodgovornosti, a pogotovo u situaciji kada štitimo svoje interese i trošimo novac poreznih obveznika.

Što se tiče same izgradnje, odnosno nastavka izgradnje, početkom godine će biti provedena nova javna nabava s, nadamo se, novim izvođačem radova koji bi trebao do kraja iduće godine vrtić i dovršiti.

Najvažniji segment svakog društva je gospodarstvo i privreda, koje Općina potiče raznim mjerama. Postoje li naznake da u vašu Poslovnu zonu uskoro dođe neki investitor, koji uz nova radna mjesta donosi i daljnji napredak općine.

Postoje naznake, smatram da se gospodarstvo počelo oporavljati i da će takvi trendovi biti i ubuduće. Svakodnevno nam se javljaju novi potencijalni investitori, međutim imamo tu nesretnu i nespretnu situaciju s našom Poduzetničkom zonom koja je gotovo u cijelosti rasprodana, a izgrađenost je nekih 19 posto. To nam je nažalost još jedna ostavština u nizu od ranijih godina.

Od značajnijih gospodarstvenika i investitora imamo jednu priču i zainteresiranost o kojoj ne mogu za sada govoriti jer bi bilo neozbiljno. Nadamo se da će od toga nešto biti jer to za naš kraj znači razvoj cijele društvene zajednice u svim segmentima.

Moram ovdje spomenuti da smo i mi dali doprinos u zadnjem proračunu tako da smo predvidjeli sredstva za sve one koje se odluče pokrenuti vlastiti posao (tvz. Start up društva). To je isto jedan oblik poticanja poduzetništva i zapošljavanja ljudi. Optimističan sam u tom pogledu i nadamo se da ćemo u što skorijem vremenu imati nova zapošljavanja, a samim time i bolji standard naših građana.

Općina Križ danas je prepoznata i po brojnim manifestacijama koje rastu iz godine u godinu što potvrđuje i sve veći odaziv posjetitelja na iste.

Iza svih društvenih događanja i manifestacija stoji veliki trud, ali i osluškivanje sugrađana što je to što bi oni htjeli slušati, vidjeti i općenito doživjeti u našoj općini. Osim Dana Općine, Badalićevih dana, Lipanjskih susreta i Adventa u Križu, posljednjih godina, a to me posebno raduje, dva su događaja koja izdvajaju naš kraj iz tradicionalnih okvira društvenih i kulturnih manifestacija i otvaraju nas prema mlađoj urbanoj populaciji ljudi koji upravo zbog ova dva događaja dolaze u Križ. To su Cross Hill Run i Krigl fest.

Što bi ste na početku nove kalendarske godine poručili svim svojim mještanima.

Prije svega želim zahvaliti svim poduzetnicima, poljoprivrednicima, udrugama, predstavnicima Mjesnih odbora, Savjetu mladih, velečasnom Boži Pinjuhu i predstavnicima župnog Caritasa, svim potpornim institucijama i zaposlenicima koje djeluju na području naše općine, te konačno svim svojim sugrađanima koji pune naš proračun i omogućavaju nam da u njihovo ime provodimo sve aktivnosti i projekte za dobrobit svih nas. Želim da nam i iduća godina protekne u duhu tolerancije, strpljenja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja, a svim sugrađanima i njihovim obiteljima želim sve najbolje u 2020. godini.