MARKO MAGDIĆ, načelnik Općine Križ: Nastavljamo s realizacijom brojnih projekata

S načelnikom Markom Magdićem porazgovarali smo o realiziranim projektima u posljednje vrijeme, ali i najavili nove koji su u završnoj fazi realizacije

Iako je pandemija koronavirusa uvelike utjecala na naš svakodnevni život, koji se polako vraća u normalu, na području Općine Križ nije se stalo s realizacijom projekata. Neki od njih poput izgradnje dječjeg igrališta u Centru Križu te obnove Društvenog doma u Razljevu privedeni su kraju, dok su upravo u tijeku radovi na asfaltiranju ceste u Širincu, a načelnik Marko Magdić prilikom današnjeg obilaska spomenutih lokacija najavio je i skorašnji početak radova na izuzetno frekventnoj prometnici Hrvatske mladeži u Novoselcu.

Odlična suradnja s INA-om

Općina i INA zajedničkim naporima do sada su uredili igrališta u Gornjem Prnjarovcu i Novoselcu, dok su ovih dana kraju privedeni radovi na izgradnji igrališta u centru Križa. Ukupna vrijednost investicije bila je 112 tisuća kuna, pri čemu je INA osigurala potporu od 51 tisuće kuna.

-To je dugogodišnja tradicija INE da ulaže u projekte na našem području, koji su od značaja za naše stanovništvo. Ovim projektom neiskorišteni prostor pretvorili smo u jedno primjereno igralište na lokaciji, na kojoj pogotovo u ljetnim mjesecima obitava podosta djece i njihovih roditelja- kazao nam je načelnik Marko Magdić, najavivši kako je sljedeće na redu dječje igralište u Rečici Kriškoj, čija bi izgradnja kraju trebala biti privedena vrlo brzo.

Nastavak ulaganja u društvene domove

Svih ovih godina Općina značajna sredstva ulaže u obnovu društvenih i vatrogasnih domova, pa je tako nedavno završila obnova doma u Razljevu, u što je uloženo nešto manje od 100 tisuća kuna.

-Obavljenim radovima dom je dobio novu fasadu i stolariju, a uređena je i pristupni ulaz u garažu doma- o obavljenim radovima će načelnik najavivši nova ulaganja u mjesne odbore narednih mjeseci.

-U tijeku su projektiranja i troškovnici na uređenju sanitarnih čvorova u više domova, kao i na uređenju stropova. Radi se o domovima u Maloj Hrastilnici, Konščanima, Novoselcu i Bunjanima. To je u proračunu značajna stavka, pogotovo se to odnosi na ove ruralnije dijelove gdje su društveno-vatrogasni domovi jedina mjesta gdje se događaju određene aktivnosti- naglasio je Magdić.

Širinec nakon 47 godina dobiva novi asfalt

U Općini Križ u tijeku je sanacija prometnice u naselju Širinec, za koju je ostvarena i potpora Zagrebačke županije. Inače, ukupna vrijednost investicije je veća od 600 tisuća kuna, od čega je Općina u svome proračunu osigurala 45 posto sredstava.

-Ovdje se radio o gotova dva kilometra novog sloja asfalta koja je zadnji puta bila asfaltna prije 47 godina. Širina kolnika sada će biti između 3 do 3,5 metara, a radovi koji će se obaviti predviđaju strojno skidanje postojećeg asfalta tzv. frezanje, nakon čega ide novi sloj asfalta te uređenje bankina- ispričao nam je načelnik te najavio i skorašnje radove na prometnici Hrvatske mladeži u Novoselcu.

-Radi se o dosta frekventnoj ulici koja ima veliki broj stambenih objekata, kao i zgradu Područnog dječjeg vrtića. Ovaj smo projekt prijavili na Ministarstvo graditeljstva gdje smo ostvarili potporu od 96 tisuća kuna. Radi se o dionici nešto kraćoj od 400 metara gdje će se proširiti postojeći kolnik koji će dobiti novi asfalt- ispričao nam je načelnik Marko Magdić.