Ministar najavio izmjenu 11 zakonskih propisa

MARIN PILETIĆ, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike: Plaće će svima rasti

Govoreći u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija, Piletić je kazao da je prosječna plaća u mandatu aktualne vlade rasla preko 52 posto, te da će ona nastaviti rasti
Zagreb: Izjave ministara nakon sjednice Vlade RH Jurica Galoic/PIXSELL

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izjavio je u subotu da će plaće svima u Hrvatskoj rasti i da će povećanje biti vidljivo nakon stupanja na snagu izmjena 11 zakonskih propisa.

Govoreći u Intervjuu tjedna Hrvatskog radija, Piletić je kazao da je prosječna plaća u mandatu aktualne vlade rasla preko 52 posto, te da će ona nastaviti rasti.

-Zbog toga je Vlada predstavila svoj paket izmjena poreznih zakona kojim želi olakšati, rasteretiti porezne namete koje postoje kroz sustav plaća, jednako tako i smanjiti udio plaćanja doprinosa za one plaće do 1300 eura- kazao je Piletić te ponovio kako Vlada šalje jasnu poruku.

Podsjetio je da Vlada razmišlja i o umirovljenicima, te da je izvršeno posljednje rekordno usklađivanje mirovina s porastom prosječne plaće za svih 1.2 milijuna umirovljenika. Mirovina je, prema podacima Državnog zavoda za statistiku u prvom polugodištu ove godine u odnosu na posljednje polugodište prošle godine, rasla za 10,7 posto.

-Nije zanemariv iznos od preko 50 posto povećanja prosječne plaće u Hrvatskoj, ali valja spomenuti i činjenicu da medijalna plaća u Hrvatskoj, dakle koliki broj ljudi radi za manje od medijalne plaće, iznosi 991 eura- kazao je te dodao da je taj iznos također značajno uvećan u ovom mandatu.

-Ako govorimo o iznosima koje svako u prosjeku dobije na svoj tekući račun, prosječna plaća je u mandatu od 2011. do 2015. rasla za 40 eura, a od 2016. na ovamo za 400 eura. Kad promatramo sve izazove s kojima smo se susretali u posljednje tri godine, onda bi taj omjer trebao biti jedan naprama dva, ali nije, nego jedan naprama 10- kazao je Piletić.

Osvrćući se na pitanje o mogućnosti uvođenja „13. mirovine“, ministar rada je najavio da neće biti riječi o 13. mirovini, nego o stalnom dodatku za sve umirovljenike.

-Sad postoji šest dodataka, ali samo za dio umirovljenika koji ima niže mirovine. Rješenje će biti predloženo na temelju nekoliko europskih modela i to će pravo biti unijeto kroz iduće izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju.Odnosit će se na sve umirovljenike, njih milijun dvjesto i sedam tisuća, no neće se raditi o punom iznosu mjesečne mirovine- zaključio je ministar Piletić.

Hrvatska
Intervju
Politika