Marija Bubaš: 80 posto zaraženih je u radno aktivnoj populaciji

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš rekla je da je 80 posto zaraženih koronavirusom u radno aktivnoj populaciji, te podsjetila da danas na snagu stupa novi paket mjera za zaštitu od koronavirusa Nacionalnog stožera civilne zaštite

Emica Elveđi/PIXSELL

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš rekla je da je 80 posto zaraženih koronavirusom u radno aktivnoj populaciji, te podsjetila da danas na snagu stupa novi paket mjera za zaštitu od koronavirusa Nacionalnog stožera civilne zaštite.

-Primarno smanjujemo dopušteni broj osoba koje će biti prisutne na raznim okupljanjima. Bilo koja okupljanja veća od 50 osoba neće biti moguća, svadbe i posljednji ispraćaji 30 osoba, a sva druga privatna okupljanja 15 osoba- kazala je dr. Bubaš u emisiji HTV-a “Dobro jutro, Hrvatska”.

Dodala je kako se iz ovoga izuzimaju kazališta i kina te vjerska okupljanja. Naglasila je kako su mjere na snazi idućih 14 dana, a možda i dulje. Lokalni stožeri mogu uvesti još neke mjere.

Glede novih mjera dr. Bubaš ističe kako se potiče rad od kuće, zato što je distribucija bolesti takva da 80 posto zaraženih u radno aktivnoj populaciji. Podsjeća kako bi se u ovim danima na grobljima trebale nositi maske zbog velikog broja ljudi koji dolaze uoči i na blagdan Svih svetih.

-Ako je osoba bila u kontaktu s oboljelim treba biti odgovorna, ostati kod kuće i kontaktirati obiteljskog liječnika. Naglašavam da osobe koje su bile testirane ostanu kod kuće dok ne dobiju rezultate testiranja, a to je 48 sati- rekla je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a dr. Marija Bubaš.

Prostori u kojima se provodi vrijeme, dodala je, moraju se što češće provjetravaju.