MARICA JANČIĆ, načelnica Marije Gorice: Borimo se da svima udovoljimo, ali za to treba i doza strpljenja

S načelnicom Općine Marija Gorica razgovarali smo o planovima u narednom razdoblju

Općina Marija Gorica i dalje ima načelnicu koja je stasala zajedno s Općinom. Od prvog dana na njenom je čelu Marica Jančić i nema bolje osobe koja nam bi mogla ispričati kakva je trenutno situacija na području ove općine.

-Situacija nije sjajna, ali sigurno je da danas ne bi bili u VI. skupini razvijenosti da nismo uspjeli osnovati svoju općinu. U skladu s proračunskim mogućnostima pokušavamo zadovoljiti sve potrebe naših mještana od djece do umirovljenika. Vjerujem da su daljnji rast i razvoja naše, a i drugih jedinica lokalne samouprave zaustavili epidemija COVID-19, a i potresi koji su se dogodili. Ponosni smo da je velika većina radno sposobnih mještana s područja naše općine do 30 godina zaposlena. Poreznom reformom mladi do 25 godina starosti ostvarili su pravo na povrat poreza i prireza po godišnjem obračunu za 2020. godinu u 100% iznosu, a oni do 30 godina starosti ostvarili su pravo na povrat 50% iznosa poreza i prireza po godišnjem obračunu za 2020. godinu. Time su proračunski prihodi Općine Marija Gorica do sada smanjeni u iznosu od 1.040.000,00 kn. Ipak, zacrtane projekte provodimo i dalje – započela je razgovor načelnica.

Početkom godine odobreno je sufinanciranje gradnje biciklističke staze u Mariji Gorici. Hoće li uskoro krenuti i gradnja?

Da, to je jedan od projekata koji se financiraju iz EU sredstava i tako ćemo izgraditi više od 4 kilometra biciklističke staze. Lokacija za izgradnju biciklističke staze nalazi se u dijelu Ulice Ante Kovačića koja je ujedno i županijska cesta (ŽC3030) i kao takva bilježi učestale dnevne migracije u prometu. Radovi bi trebali početi u proljeće, a završiti početkom travnja 2023. godine, a vrijedni su 2,38 milijuna kuna od čega iz EU fondova stiže 2,03 milijuna kuna.

Ima još projekata koji su na području općine provedeni, ili se provode, a financirani su iz EU fondova. Kakva su iskustva te ima li još nešto u najavi?

Provodimo još neke projekte, a jedan od njih je i „Zaželi“ kojim smo zaposlili desetak naših žena i osigurali pomoć za šezdeset naših mještana kojima je ta pomoć potrebna. Projekt je u cijelosti financiran iz EU fondova, a povratne informacije s terena su i više nego pozitivne. Uskoro starta projekt „Biram novu priliku“ vrijedan 1,1 milijun kuna (85% iz EU fonda, a 15% iz Državnog proračuna RH). Projekt je usmjeren razvoju socijalne uključenosti i povećanju zapošljivosti mladih od 15 do 29 godina te osoba starijih od 54 godine kroz edukativne radionice. Želja nam je potaknuli njihovo sudjelovanje u društvu, a to je jedan od odgovora kako zaposliti dugotrajno nezaposlene ljude s područja općine. Vjerujem da će sličnih projekata biti još kako bi naši nezaposleni mještani mogli steći nova znanja i postati konkurentniji na tržištu rada.

Neke projekte financijski prati i Županija, poput gradnje igrališta pored dječjeg vrtića u Trsteniku? Kakva je suradnja sa Zagrebačkom županijom?

Zagrebačka županija u realizaciji projekta Rekonstrukcije i uređenja dječjeg igrališta u Trsteniku sudjelovala je s 250.000 kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije sa 300.000 kuna te im se ovim putem zahvaljujemo što su prepoznali i financijski podržali projekt poboljšanja kvalitete infrastrukture namijenjene najmlađim skupinama stanovništva kojima će se omogućiti usvajanje i razvoj vještina neophodnih za kvalitetan psihofizički razvoj. Imamo dobru suradnju sa Županijom, a osim spomenutog igrališta u Trsteniku zajednički smo proveli i energetsku obnovu doma u Kraju Donjem, semaforizaciju pješačkog prijelaza u Trsteniku, još ranije smo dobili dio sredstava za obnovu rodne kuće Ante Kovačića, mobilno reciklažno dvorište… Imamo još puno projekata koje planiramo zajednički provoditi sa Županijom, a nadam se da će se uskoro stvoriti i uvjeti za njihovu realizaciju.

Nakon izbora održanih u svibnju dijelom se promijenila politička slika na oporbenoj sceni. Kako ocjenjujete dosadašnji angažman vijećnika?

Zahvaljujem svima koji su izašli na izbore i dali nam novi mandat u kojem planiramo dodatno unaprijediti kvalitetu života na području naše općine. Dijelu vijećnika ovo je prvi mandat u predstavničkom tijelu te se tek upoznaju s procedurama i aktivnostima koje se provode na području Općine, ali svaka inicijativa ili prijedlog za dobrobit mještana naše općine je dobrodošla. Nažalost dodatna opterećenja predstavlja nam zahtjevna administracija, ali i financijska ograničenja. Rado bi puno više projekata napravili, ali moramo ići korak po korak. Slušamo pojedine prijedloge vijećnika, njihove informacije ili pitanja koja stižu s terena, a to onda pokušavamo pretočiti u naše odluke, projekte, akcije. Sigurno je da ćemo svi zajedno raditi na dobrobit i u smjeru razvoja naše općine.

Jedna od najvećih kritika oporbe u dosadašnjem dijelu mandata bila je općinska neosjetljivost na roditelje djece u dječjem vrtiću jer teret povećanja ekonomske cijene vrtića nije amortizirala Općina Marija Gorica. Osim socijalne neosjetljivosti, spočitavaju vam i činjenicu da su susjedne općine dijelom ili u cijelosti preuzeli taj trošak. Planirate li u narednom razdoblju povećati subvenciju za djecu u dječjem vrtiću?

Činjenica je, a to sam istaknula i na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, da naša općina za djecu izdvaja 25 % izvornog proračuna. Do rujna 2021. godine sufinancirali smo ekonomsku cijenu vrtića za svako dijete s 840 kn, a od listopada 2021. godine je iznos sufinanciranja povećan na 965 kn mjesečno po djetetu. Financiramo ili sufinanciramo program predškole, plaću za učitelja u produženom boravku, odlazak na sportska natjecanja osnovnoškolaca, nabavu likovnih kutija za učenike 1. razreda, dopunska nastavna sredstva i školske papuče za osnovnoškolce, troškove maturalnog putovanja za učenike 7. razreda i troškove škole u prirodi za učenike 4. razreda, prijevoz učenika i studenata s 250 kn mjesečno, svake godine nagrađujemo učenike OŠ Ante Kovačića za postignute rezultate u učenju i vladanju, kao i učenika generacije… Pomažemo našim umirovljenicima, socijalno potrebitim mještanima i svim udrugama s našeg područja, a sve to zajedno je velik novac.

Gorički trg bit će veliko osvježenje u centru Marije Gorice, iako radovi traju nešto duže od planiranog. Kad se očekuje otvorenje i koji će sve sadržaji biti na ovom trgu?

Nadali smo se njegovu otvorenju još u jesen, ali određeni poremećaji u nabavi građevinskog materijala malo su pomaknuli rokove. Projekt je vrijedan preko 5 milijuna kuna, od čega 85 posto dolazi iz EU fondova, i vrijedno je pričekati još koji tjedan kako bi imali prekrasan prostor za naše manifestacije, park s memorijalnom alejom i zelene površine.

Marija Gorica njeguje tradiciju lijepih manifestacija koje njeguju običaje i tradiciju. Ove godine uspjela se održati Štruklijadu, štrudlijadu i kestenijadu, Ljeto u Mariji Gorici, ako bude snijega možda se održi i sanjkanje. Možemo li se lijepim manifestacijama nadati i u narednom razdoblju?

Ponosimo se našim manifestacijama iako su radi korone neke od njih otkazivane. Ipak smo ove godine održali Štrukijadu, štrudlijadu i kestenijadu, a iduće godine se nadamo i ostalima poput božićnog sajma, turnira u ženskom nogometu, smotrama folklora, ljetu u Mariji Gorici… U tome nam značajni doprinos daju i naše udruge, a na novom trgu, kako sam već spomenula, imat ćemo i kvalitetnije uvjete za njihova održavanja. Veselimo se i sanjkanju, ali to uglavnom ovisi o vremenskim uvjetima.

Gradnja kanalizacija je velik projekt koji se provodi i na području općine Marija Gorica. Kako ste zadovoljni dosadašnjim radovima te konkretno što, kada i po kojoj cijeni mještani mogu očekivati od tog projekta?

Uspješno je krenuo projekt Aglomeracije Kraj Donji vrijedan gotovo 100 milijuna kuna kojim će se izgraditi preko 30 kilometara kanalizacije i proširiti vodovodne mreže. Rok za dovršetak radova je 2023. godine, a građani nemaju nikakvih troškova osim spajanja svoje kućne odvoda do šahta kojeg će dobiti na svojoj parceli.

Sigurno je ostalo za spomenuti nešto što nismo dotakli u ovom razgovoru?

Sve u svemu možemo biti zadovoljni 2021. godinom, završili smo neke komunalne projekte na čiju realizaciju smo čekali nekoliko godina. Pri tome mislim na sanaciju klizišta Bijeli brijeg. Od ukupno ugovorene vrijednosti radova Hrvatske vode sufinancirale su sanaciju klizišta s 55%, a Općina Marija Gorica sa 45%. Asfaltirane su ulica Ante Kovačića u Hrastini i odvojak ulice Ante Kovačića u Oplazniku te Bregovita ulica u Svetom Križu. Možemo dodati kako se ovih dana očekuje konsolidacija autobusnog prijevoza, iduće godine treba početi gradnja širokopojasnog interneta, očekuju nas projekti u sklopu Urbane aglomeracije Zagreb. Bit će toga još i veselit će me da možemo o tim projektima razgovarati u narednom vremenu.

Poruka mještanima i čestitka…

Svima želim da ostanu zdravi, a Božić da proslave u miru, blagostanju i sa svojim najmilijima. U 2023. godini svima puno zdravlja, uspjeha, sreće i veselja.