Mali zanstvenici Osnovne škole Dubrava predstavljaju Hrvatsku u međunarodnom projektu zaštite planete Zemlje

Zajedno s ostalih 14 zemalja napravljen je video kojim je predstavljen projekt na France Television i na skupštini UN-a u New Yorku

Vjerujem da ste svi čuli za djevojčicu Gretu Thunberg koja je pokrenula SchoolStrike4climate, ali ona nije jedina koju brinu budućnost Zemlje i klimatske promjene. Ima nas još, u cijelom svijetu, u Europi, u Hrvatskoj, u Dubravi… Udružili smo se radi pisanja Deklaracije o pravima planeta Zemlje. Priča počinje u Francuskoj.

Učenici u dobi od 7 do 12 godina iz gradića Poissy (oko 30 km od Pariza) došli su na ideju da poduzmu nešto kako bi pridonijeli očuvanju bioraznolikosti na našem planetu. Sa svojom učiteljicom Anaïs Willocq pokrenuli su 2018. godine projekt o svjetlosnom onečišćenju u svom gradu i Francuskoj. Tijekom 2019. godine nastavili su s radom na ekološkim problemima lokalno i nacionalno te ga proširili na područje Europe. U projekt pisanja Deklaracije o pravima planeta Zemlje uključilo se još 14 zemalja Europske unije. Elsa Da Costa-Grangier, francuska novinarka i producentica, podržala ih je i postala koordinatorica za Europu te im pomogla u ostvarivanju ciljeva koje su si zadali.

Mali znanstvenici Osnovne škole Dubrava predstavljajuju Hrvatsku u ovom projektu. Dvadeset dvoje učenika dubravske škole; Margareta Bilanović, Luka Čus, Martin Jambrušić, Fran Štehec Sušac, Barbara Vreš, Ella Runjavec, Paula Šimić, Lana Tomić, Mateo Fišer, Ante Maduna, Morana Krivan, Lucija Mršić, Daria Radović, Tara Sablić, Dominik Belinić, Kristijan Bilanović, Ivona Gašparić, Nika Katalenac, Nika Kelečić, Borna Oreški, Valentino Salaj i Patrik Šaško i njihove učiteljice Jelena Skupnjak i Melita Androlić proučavali su razne dokumente tražeći informacije i pišući svoje članke buduće Deklaracije. Snimili su kratak video u kojem su učenici objasnili zašto sudjeluju u projektu i zašto misle da je on važan za njih, ali i za sve ljude na Zemlji.

Zajedno s ostalih 14 zemalja napravljen je video kojim je predstavljen projekt na France Television i na skupštini UN-a u New Yorku. Sada slijedi glasovanje za najbolje članke koji će biti uvršteni u Deklaraciju, prevođenje Deklaracije na 24 jezika EU i predstavljanje Deklaracije u Europskom parlamentu krajem studenog. Projekt podupire i Europska komisija.

-Zemlja je živa. Osjeća, ali ne može govoriti. Stoga mi moramo biti njezin glas. Jedan od načina kako to možemo postići jest da napišemo Deklaraciju o pravima planeta Zemlje. Djeca su budućnost našeg planeta pa je i njihova uloga u ovom projektu iznimno važna. Zaslužujemo zdrav planet i normalan život!- poručuju između ostaloga Mali znanstvenici Osnovne škole Dubrava, dok iz škole tek kratko poručuju kako ih čeka još puno posla oko očuvanja planeta Zemlje te se nadaju kako će ih svi podržati u radu na ovom projektu.