Lonjica proslavila 400 godina od naseljavanja mjesta

lonjica-1

Posljednjih dana svečano i veselo bilo je u Lonjici koja je slavila 400 godina od naseljavanja mjesta. Četiri stoljeća postojanja mjesta proslavljeni su višednevnim događanjima, a završni čin bila je današnja priredba kojoj je prethodilo otkrivanje ploče poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, vatrogasna vježba, izložba starina i drugih vrijednih eksponata iz lonjičke povijesti. U organizaciju ovako velikog jubileja uključile su se sve mjesne udruge, koje su još jednom pokazale svoje zajedništvo.

-Samo mjesto jako je aktivno, imamo dosta udruga; Udruga žena, Lovačko društvo Fazan, DVD Lonjica, NK Lonja, naši motoristi, školarci, umirovljenici. Svi smo jako složni i radimo na tome da se uvijek nešto događa. Želimo promovirati našu Lonjicu na svakoj razini, zbog čega si svi međusobno i pomažemo- ispričala nam je predsjednica Mjesnog odbora Lonjica Štefica Fintić.

Današnjoj proslavi odazvali su se brojni uzvanici, među kojima je bio i župan Stjepan Kožić, kojem je vodstvo Nogometnog kluba Lonja uručilo prigodno priznanje za sve ono što je učinio za klub.

-Vjerujem da je ovoj slogi i zajedništvu koje vlada u mjestu pridonijelo i to, što je na čelu Mjesnog odbora jedna žena. Iz toga zajedništva rodi se puno dobrih stvari, kao što je i obilježavanje ovog jubileja. 

Kako bi se sačuvala povijest svim budućim naraštajima kao trajni spomen ostat će i prigodna publikacija „Lonjica 1618.-2018.“, koja je izašla povodom 400 godina mjesta.

-To je jedna mala knjižica. Jako je lijepa i ponosni smo na nju, jer to će našoj djeci u budućnosti jako dobro doći- rekla je Štefica Fintić.

A kako je danas bilo na proslavi u Lonjici pogledajte u GALERIJI.

Grad
Hrvatska
Ostalo
Vrbovec
Zagrebačka županija