Krunoslav Capak: PCR testovi ostaju “zlatni” standard

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  Krunoslav Capak rekao je da će brzi antigenski testovi pomoći u brzini testiranja i obuhvatu populacije, no PCR testovi i dalje ostaju "zlatni" standard

Bruno Konjević / POOL / CROPIX

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo  Krunoslav Capak rekao je da će brzi antigenski testovi pomoći u brzini testiranja i obuhvatu populacije, no PCR testovi i dalje ostaju “zlatni” standard.

-Ti brzi antigenski testovi dosegnuli su jedan stupanj razvoj, relativno dobro smo ih istražili i znamo koje su njihove mane i pozitivne strane. Oni su relativno specifični- rekao je Capak u Dnevniku Nove TV.

Ako je netko stvarno pozitivan, pozitivan je sigurno i na PCR-u koji je još uvijek zlatni standard, a ako je netko negativan na antigenskom testu, ne možemo biti sto posto sigurni da je negativan, kazao je Capak.

-Ako ima simptome, provjeravamo test na PCR-u. Negativne rezultate ćemo provjeravati- istaknuo je ravnatelj HZJZ-a.

Prioriteti su osobe koje imaju simptome, njih će testirati na brzim antigenskim testovima.

-To će nam pomoći u brzini testiranja i obuhvatu populacije- rekao je.

S obzirom da dolazi i sezona gripe, Capak ponavlja da će je biti teško razlikovati od koronavirusa s obzirom da će biti puno respiratornih simptoma.

-Idemo sada sa zajedničkim testovima i to će biti značajna pomoć u dijagnostici- istaknuo je.

I dalje osobe koje imaju karakteristične simptome za Covid – temperaturu, kašalj, teško disanje i druge simptome, i bili su u kontaktu sa zaraženima, a ne testiraju se – smatraju se pozitivnima, kaže šef HZJZ-a.