KROV ZA HRVATSKU: Gradnjom montažnih kuća gradišćanski Hrvati pomažu potresom pogođena područja

Trenutno su u tijeku radovi za novi dom sedmeročlane obitelji Brajković iz Čučerja čija je kuća u potresu u cijelosti uništena pa žive razdvojeno na tri adrese

Grad Zagreb

Međunarodna udruga gradišćanskih Hrvata “Hrvat S.A.M. (Slovačka – Austrija – Mađarska)” iz Zagreba, a na inicijativu biskupa Egidija Živkovića organizira humanitarnu akciju “Krov za Hrvatsku”, a u čijem sklopu će se izgraditi drvene montažne kuće za 20 obitelji s područja koja su najteže pogodili prošlogodišnji potresi.

Trenutno su u tijeku radovi za novi dom sedmeročlane obitelji Brajković iz Čučerja čija je kuća u potresu u cijelosti uništena pa žive razdvojeno na tri adrese. Državne i lokalne vlasti izdale su potrebnu dokumentaciju i izgradile temelj s priključcima za vodu, struju, kanalizaciju, plin i telefon, a kuća od 85 metara kvadratnih dopremljena je u tri šlepera iz Eisenstadta.

Ova humanitarna akcija rezultat je suradnje Biskupije Željezno za Hrvatsku i njezina delegata fra Božidara Blaževića, Grada Zagreba, Zagrebačke nadbiskupije, Caritasa te Vlade RH. Austrijske tvrtke će izgraditi drvene montažne kućice, a doradu kuća s namještajem će preuzeti hrvatske i njezini poduzetnici kako bi što više novca ostalo u Hrvatskoj.

Dosad su planirani projekti u vrijednosti od 2 milijuna eura na području Zagreba i Sisačko-moslavačke županije. Također, započela je izgradnja župne kuće u Čučerju s prostorom za pastoralni rad, dok je izgradnja sljedeće kuće planirana za 9. svibnja.