Krivotvorili dokumentaciju brojnih tvrtki i nabavljali mobilne telefone

Dobivene mobilne uređaje prodavali su za sada nepoznatim osobama

Dovršeno je kriminalističko istraživanje provedeno nad dvojicom muškaraca u starosti od 30 i 38 godina, a koje se tereti za 17 prijevara te isto toliko neovlaštenih uporaba tuđe tvrtke i zlouporabe osobne isprave te 31 krivotvorenje osobne isprave na štetu 14 poduzeća s područja cijele Hrvatske.

Spomenuti su kontaktirali vlasnike trgovačkih društava te ih doveli u zabludu lažnim prikazivanjem činjenica, da bi im potom vlasnici dostavili poslovnu, kao i osobnu dokumentaciju. Po pribavljenoj dokumentaciji osumnjičeni su krivotvorili pečat oštećenih trgovačkih društava te se predstavljali kao vlasnici kako bi s pružateljima telefonskih usluga sklopili pretplatničke ugovore i ostvarili povoljnije uvjete kupovine mobilnih uređaja.

Nastavno su zaprimali pretplatničku dokumentaciju, koju su, potpisanu i ovjerenu, putem elektroničke pošte dostavljali davateljima telekomunikacijskih usluga, koji su im dostavljali mobilne uređaje na razne adrese. Preuzimanje pošiljke bi potvrđivali vlastoručnim potpisivanjem u ime platežno odgovorne osobe i ovjeravali ranije krivotvorenim pečatom.

Dobivene mobilne uređaje prodavali su za sada nepoznatim osobama, a protupravno stečen novac međusobno su podijelili. Materijalna šteta cijeni se na više od 342 000 kuna.