Krenula povorka “Hod za život”: Vrijeme je za novi Zakon o prekidu trudnoće

Sudionici nose zastave, balone i majice s logom "Hoda za život" te poruke poput "Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj", "Svako ljudsko biće ima pravo na život", "Primijetio sam da su svi koji zagovaraju pobačaj već rođeni", "7 tjedana od začeća zijeva", "12 tjedana od začeća smije se" i slično
280683058_365071355650833_2779851269042187681_n Facebook Hod za život - Zagreb

Organizatori povorke “Hod za život”, koja je prijepodne krenula pozivajući na zakonsku i drugu zaštitu nerođene djece te očuvanje prava na priziv savjesti, poručili su kako je važeći zakon o prekidu trudnoće star već 45 godina, pa je vrijeme da se promijeni. U Hrvatskoj je na snazi zakon iz 1978. godine, a organizatori povorke traže njegove izmjene s ciljem zaštite nerođenog djeteta i njegove obitelji.

-U Saboru imamo zastupnike koje se zalažu da se može usmrćivati nerođenu djecu do poroda, zato smatramo da je nužno promijeniti zakon i uspostaviti pravni okvir koji se temelji na znanosti koja kaže da život počinje začećem- rekla je uoči početka povorke Željka Markić iz udruge “U ime obitelji”.

Naglasila je kako bi hrvatsko društvo trebalo jednako tretirati sve bolesne, i one rođene i one nerođene, dok bi svaka majka morala dobiti psihološku pomoć i ekonomsku potporu u slučaju dijagnoze teške bolesti njezinom djetetu.

Članica organizacijskog tima “Hoda za život” Andreja Duvančić napomenula je da se povorka održava u 11 gradova.

-Za brigu o nerođenom djetetu potrebna je ljubav majke te potpora obitelji, lokalne zajednice i cijelog društva- istaknula je.

Nekoliko tisuća sudionika sedme po redu povorke, pod geslom “Život je zakon”, okupilo se ispred zgrade HNK odakle su krenuli prema Zrinjevcu, uz pozive na zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođene djece i njihovih obitelji te na očuvanje prava na priziv savjesti.

 

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska