KORONAVIRUS MUTIRAO! Donosimo najnovija saznanja

Novi soj, smatra zasad struka, ne bi trebao utjecati na reinfekcije niti značajno ugroziti učinkovitost cijepljenja

Željko Lukunić/PIXSELL

Na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” izvijestila je o trenutnim saznanjima vezanim za novi soj koronavirus u Velikoj Britaniji.

– Vidimo se da drugi val koronavirusa razlikuje u Europi po svom intenzitetu te broju novozaraženih i preminulih. Postoji niz čimbenika koje se treba uzeti u obzir, a među njih su virusni tipovi, podtipovi te eventualne mutacije.

Od početka listopada tako je zabilježeno nekoliko mutacija koje su se počele prikupljati ponajprije u zapadnom Walesu i Londonu.

– Ono što se dosad uspjelo vidjeti je da je jedan dio odgovoran za brže vezivanje virusa na receptor, a to je posljedično moglo dovesti do toga da se virus, između ostalog, brže i učinkovitije širi, objasnila je Markotić.

Kod virusa je, također ustanovljena mutacija koja bi mogla utjecati na moderiranje imunološkog sustava.

– Ono što se viđa kod nas i drugim zemljama je mnogo teških bolesnika, a mnogi razviju upalu pluća. Čini se da zaraza prelazi u jaku imunološku bolest koja uzrokuje oštećenja poput nakupljana velikog broja upalnih stanica i oslobađanja velikog broja upalnih parametara. Dosta tih stvari analizom bi se vjerojatno moglo povezati s promjenama u virusu.

Također, pokušava se zaključiti razlog mutacija, a prema prvim informacijama one su se dogodile u osobi ili nekoliko njih čiji se imunološki sustav ne može adekvatno boriti s virusom što mu otvara mogućnost dugotrajne replikacije zbog čega se nadalje adaptira i održava u organizmu.

– Zasad je isključeno da bi na mutacije uopće moglo utjecati cijepljenje, s obzirom na to da su sve te promjene krenule krajem rujna, ali je pitanje koliko bi one moglo utjecati na nove infekcije i učinkovitost cijepljenja, rekla je Markotić i istaknula da nema značajnih dokaza da virus ne bi mogao biti neutraliziran stečenim antitijelima.

– Čini se da ne bi smio utjecati na reinfekcije niti se očekuje da će značajno ugroziti učinkovitost cijepljenja, zaključila je Markotić.

Iz tog razloga, nadodao je ministar Davor Božinović, Vlada RH na 48 sati privremeno je obustavila putnički zračni promet iz Velike Britanije.