World Boccia Intercontinental Challenger

Komar osvojio srebro, a Bašić broncu u paraboćanju

U Zagrebu traje jedan od najvećih turnira u paraboćanju
davor komar Ivica Galović/PIXSELL

Najbolji hrvatski paraboćar Davor Komar osvojio je drugo mjesto u pojedinačnoj konkurenciji na World Boccia Intercontinental Challenger – Zagreb 2023., koji se održava u dvorani II zagrebačkog Doma sportova. Veliki je to uspjeh jedinog hrvatskog paraboćara koji je do sada nastupio na paraolimpijskim igrama.

Komar je u kategoriji BC4 otvorio natjecanje s tri pobjede te se kao pobjednik skupine A, plasirao izravno u četvrtfinale. U četvrtfinalu je bio siguran protiv brončanog s Europskog prvenstva Španjolca Vasilea Agachea s 5-1, dok je u polufinalu bio još uvjerljiviji protiv Portugalca Domingosa Vieire s 9-1. U finalu je u izjednačenom dvoboju izgubio od Nijemca Borisa Nicolaija s 3-4 osvojivši srebro, svoju prvu pojedinačnu medalju na nekom od zagrebačkih turnira, nakon dva srebra u parovima. U istoj kategoriji nastupio je i Milorad Kružić, no u skupini je upisao dva poraza i nije prošao dalje.

– Finalna utakmica je bila vrhunska i energična, zaista sam uživao. Moj protivnik je za punat bio bolji i čestitam mu, kazao je trenutačno četvrti paraboćar na svjetskoj ljestvici, kojem je ova medalja donijela važne bodove u borbi za plasman na Paraolimpijske igre u Parizu 2024.

– Ovo su bodovi koji se više neće brisati, vrijede do kraja godine kada se zaključava lista, dodao je ovaj rođeni Puljanin i član BKOSIIŽ Istrijane kojeg u Zagrebu očekuje i nastup u konkurenciji parova s Anamarijom Arambašić.

Komara već nekoliko godina trenira naš nekadašnji proslavljeni reprezentativac i dvostruki svjetski prvak u boćanju Valter Ivančić.

– Sretan sam zbog Davora, jer naš rad dolazi do izražaja. Prvi put sam na natjecanju s njim. Želio sam to vidjeti i osjetiti. Čini mi se da smo na dobrom putu, kazao je Ivančić.

– Na početku mi je bilo čudno, nisam znao što me čeka, kako se ponašati. No s vremenom se sve posložilo. Davor je sjajan čovjek, otvoren je i dosta mi je pomogao. Dobro radimo, ovo je lijep uspjeh i nadam se da će izboriti Paraolimpijske igre u Parizu, dodao je Ivančić.

Do medalje je stigla i svjetska doprvakinja Dora Bašić koja je i kategoriji BC1 bila treća. Članica BK Dan iz Slavonskog Broda prošle je godine slavila u Zagrebu, no ovoga puta je stigla do bronce. Jedna od najizglednijih hrvatskih kandidatkinja za Paraolimpijske igre u Parizu je u skupini bila druga, potom je u polufinalu izgubila od Francuskinje Aurelie Aubert (0-6), no u susretu za broncu je pobijedila Portugalku Ritu Patricio sa 6-1.

Što se ostalih naših predstavnika tiče, Anamaria Arambašić je završila šesta u kategoriji BC1 žene, Martin Frković završio je na 9. mjestu u kategoriji BC1 muški, Nataša Županić 13. u BC2 žene, Luka Wagner 8., a Marko Turković 14. u BC2 muški, Dora Lovrić 14. u BC1 žene, a Marko Arambašić 16. u BC3 muški.

Nakon natjecanja u pojedinačnoj konkurenciji, paraboćari će nastupiti u ekipnoj te konkurenciji parova.

Grad Zagreb
Hrvatska
Sport