KLISOVIĆ U OBILASKU MEDVEŠČAKA: Potrebna cjelovita i temeljita obnova centra bez obzira na dobivenu oznaku

Tako će, poručio je SDP-ov kandidat za gradonačelnika, središte grada postati sigurnije za život

Matija Habljak/PIXSELL

SDP-ov gradonačelnički kandidat za Zagreb Joško Klisović obišao je gradsku četvrt Gornji grad Medveščak te se založio za cjelovitu i temeljitu obnovu svih zgrada nakon potresa – bez obzira na dobivenu oznaku – kako bi bile sigurnije.

Klisović je na konferenciji za novinare rekao kako je u centru Zagreba velik broj nekretnina proglašen kulturnim dobrom i da se moraju obnavljati u skladu sa konzervatorskim zahtjevima – faksimil rekonstrukcijom. Stoga bi, istaknuo je, vlasnici takvih nekretnina trebali dobiti veću financijsku potporu od zakonom propisane, jer ih moraju obnavljati po strogim pravilima konzervatorske struke.

Rekao je da će, kada bude gradonačelnik, Gradska uprava napraviti katalog cijena za sve radove i materijale u obnovi grada, jer su građani suočeni sa situacijom u kojoj se do njih traži dvostruko, trostruko pa čak i četverostruko više. Također je istaknuo da treba brže ukloniti objekte koji predstavljaju sigurnosnu prijetnju za građane i, u uvjetima smanjenje protočnosti prometa, osigurati da se ne stvori prometni kolaps.

– Velik broj naših starijih sugrađana živi u gradskoj četvrti Gornji grad Medveščak i želim im poručiti da ću brinuti o njihovim potrebama i kvaliteti njihovog života te dalje jačati i razvijati mrežu zdravstveno socijalnih usluga, a posebice mrežu gerontoloških domaćica koje im pomažu u svakodnevnom životu, poručio je Klisović zagrebačkim umirovljenicima.

U Zagrebu ima 5.200 umirovljenika u domovima za starije, podsjetio je Klisović, a kao pomoć onima koji žive u svojim domaćinstvima najavio je osnivanje mobilnih timova za starije kojima je potrebna pomoć te dnevne boravke. Palijativna skrb, rekao je, bit će visoko na listi prioriteta, kao i hospicij, budući da je 19 posto sugrađana starije od 65 godina.