Klisović predstavio izborni program. Obećao smanjenje prireza, izgradnju mosta i zatvaranje Jakuševca

SDP je javnosti predstavio izborni program za Grad Zagreb

Goran Stanzl/PIXSELL

Zatvaranje odlagališta Jakuševec, smanjenje gradskog prireza za šest posto, ponovno otvaranje kluba Jabuka i izgradnja Jarunskog mosta, dio je obećanja iz SDP-ova izbornog programa za Grad Zagreb koji je danas predstavljen javnosti.

SDP-ov kandidat za gradonačelnika Joško Klisović najavio je donošenje novog strateškog plana razvoja grada, novog GUP-a i prostornog plana, zaustavljanje prodaje nekretnina poput Gredelja, Zagrepčanke i Paromlina, izgradnju Jarunskog mosta, proširenje mreže tramvajske pruge, nove javne garaže….A u njemu SDP-ovci najavljuju zaustavljanje namještenih javnih natječaja, pogodovanja i preplaćivanja projekata koji su obilježili sadašnju vlast.

Kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Dina Vasić najavila je konsolidaciju gradskog duga koji službeno iznosi 1,3 milijarde kuna, a neslužbeno 10 milijardi kuna. Vasić je najavila “pravi rebalans”, a zatim nove modele upravljanja gradskim novcem, uvođenje riznice, povlačenje novca s međunarodnog tržišta kapitala. Gospodarstvenicima je obećala bolju poslovnu klimu, smanjivanje fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao i prireza s 18 na 12 posto. Kao kuriozitet svim ženama obećala je pristup besplatnim higijenskim potrepštinama u javnim ustanovama te nultu toleranciju na nasilje, izgradnju kriznih centara i sigurnih kuća za žrtve nasilja.

Drugi kandidat za Klisovićeva zamjenika – Renato Petek najavio je otvaranje Centra kreativnih industrija na Velesajmu gdje će dovesti kulturnjake, dok će alternativcima ponovno otvoriti klub Jabuku. U SDP-ovu izbornom programu je i uvođenje jednosmjenske nastave u zagrebačke škole, tu su i besplatne pripreme maturanata, programi cjeloživotnog obrazovanja, izgradnja hospicija, domova za umirovljenike i dnevnih boravaka u mjesnim organizacijama. Što se pak tiče gospodarenja otpadom, Petek je najavio zatvaranje Jakuševca, otvaranje zone kružnog gospodarenja otpadom, micanje kanti s ulica te izgradnju “podzemnim pametnih spremnika”.