KAK SU BRALI NAŠI STARI – Grožđe je zdravo, a i kupica bu dobra

U vinogradu Dragutina Stiperskog u Dubravici, za vikend je održan tradicionalni prikaz berbe. Manifestacija „Kak su brali naši stari“ održana je po osmi puta, a njome se od zaborava želi spasiti tradicija i običaji koji su povezani uz berbu.

Dragutin Stiperski i njegovi „težaki“ s guštom su se uhvatili posla, dok je ispred kleti već zavladala opuštena atmosfera u kojoj nije nedostajalo pjesme i zabave. Kako nam je rekao sam domaćin, vinograd u kojem je bila berba mladi je vinograd koji je zasađen prije četiri godine.

-Grožđe je zdravo, veseli super kvaliteta i kvantiteta tako da će ga biti dovoljno za obitelj i pajdaše- sa smiješkom nam je rekao domaćin ovogodišnje berbe Dragutin Stiperski.

Tradicionalnom prikazu berbe odazvao se i načelnik Marin Štritof, kojeg je razveselio veliki odaziv ljudi, za koje je po završetku prikaza berbe organizirana i zabava uz F band.

-Na ovaj način želimo sačuvati naše običaje, jer ovako se grožđe ovdje bralo prije dvadesetak godina. Mi tu tradiciju nastojimo očuvati i prikazati mladima- rekao je načelnik Štritof.

Organizator manifestacije, koja je održana po osmi puta bila je Općina Dubravica i Turistička zajednica Savsko-sutlanska dolina i brigi u suradnji s Općinama Brdovec i Marija Gorica, a pod pokroviteljstvom Zagrebačke županije.

-Ovo nam puno znači, jer ovako njegujemo tradiciju i običaje. Želimo zadržati ovaj način berbe, kako se on ne bi zaboravi- istaknula je direktorica Turističke zajednice Savsko-sutlanska dolina i brigi, Melani Tašić.

Manifestaciji se po prvi puta odazvala i direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

-Ovo je hvalevrijedno, jer prikazuje običaje ovoga kraja. Poticanje da se održavaju ovakve manifestacije od velikog je značaja za našu županiju, kako bismo mogli promovirati sve naše ljepote i blagodati- kazala je direktorica Alilović.

U sklopu manifestacije otvoren je i Vinski put, u koji je uloženo oko 2,5 milijuna kuna, a kako je bilo na manifestaciji možete vidjeti u našoj FOTOGALERIJI