JOSIPA BEBEK, najbolja akademska sportašica Hrvatske: Sve se može kad se to i želi

Josipa Bebek ponajbolja igračica ŽRK Dugo Selo '55 primjer je kako sport i školovanje mogu ići zajedno. Nedavno je ova 26-to godišnja studentica Kineziološkog fakulteta u Zagrebu primila nagradu za najbolju akademsku sportašicu, čime je ostvarila i pravo na stipendiju Zaklade UniSport SRCE. U razgovoru za naš portal Josipa se osvrnula na svoj akademski put, igračku karijeru u ŽRK Dugo Selo '55 s kojim sanja europski debi, a nije mogla da ne uputi i poruku svim sportašima koji se odluče na akademsko školovanje
334681774_873289160401385_2625853726969797219_nPrivatna arhiva Josipe Bebek

O sportskoj heroini Dugog Sela, Josipi Bebek podosta toga se zna. Pratitelji rukometnih zbivanja znaju je kao ubojitu igračicu ŽRK Dugo Selo ’55, koja je svojim golovima posljednjih sezona uvelike pridonijela svim klupskim uspjesima. Takva efikasnost u posljednje dvije sezone donijela joj je epitet najbolje strijelkinje lige, no ovoga puta Josipa je pažnju na sebe skrenula nagradom za najbolju akademsku sportašicu što joj je uručeno od strane Hrvatskog akademskog sportskog saveza. Osim toga, Josipa je zajedno s najboljim sportašem Hrvojem Zonjićem postala i prva stipendistica Zaklade UniSport SRCE.

Dovoljan je to razlog za ponovni susret s Josipom, koju smo „ulovili“ uoči treninga i pripreme utakmice s Bjelovarom, izravnim konkurentom u borbi za europske pozicije.

-Zaista lijep osjećaj, jer po prvi puta je Hrvatski akademski sportski savez sa Zakladom UniSport SRCE dodijelio stipendije najboljim sportašima, koji su postigli značajne sportske rezultate. Smatram kako je to jako dobro i korisno jer će motivirati i buduće generacije da se uz studij bave sportom. U ostalom, to je još jedna poveznica sporta i studiranja- priča nam Josipa, koja je nagradu za najbolju sportašicu dobila zbog izuzetnih rezultata s rukometnom ekipom Zagrebačkog sveučilišta.

Privatna arhiva Josipe Bebek

-Velika je stvar biti najbolja sportašica među svojim kolegama, a to je vjetar u leđa za sve ono što sam radila do sada, što je netko prepoznao i nagradio. Bez obzira na nagradu, lijepo je kada netko vidi da se trudiš i radiš ono što voliš- ističe ova svestrana dugoselska rukometašica, koja je na Europskim sveučilišnim igrama u Lodzu osvojila drugo mjesto.

-Moram priznati kako su mi Europske sveučilišne igre najljepše sportsko iskustvo do sada koje sam doživjela. Kada god pričam s drugim sportašima svi upravo to navode kao najljepše iskustvo. Boravak u Poljskoj pamtit ću po odličnoj organizaciji i odličnoj atmosferi. Malo nas je dijelilo od zlata, ali generalno mi smo zadovoljne postignutim rezultatom. Osim toga, Zagrebačko sveučilište proglašeno je najboljim sportskim sveučilištem u Europi- prisjetila se Josipa nezaboravnog prošlogodišnjeg ljeta.

Privatna arhiva Josipe Bebek

Naša sugovornica završna je peta godina Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, a od diplome je dijeli još samo jedan ispit i diplomski rad.

-Blizu sam diplome i nadam se da ću u dogledno vrijeme kao kineziolog sudjelovati da se što više mladih aktivira i uključi u sport, bilo rekreativno ili natjecateljski i to na svim razinama, od osnovne škole do vrtića- naglašava Josipa, koja je svojim primjerom pokazala kako se kada je dobra organizacija mogu uskladiti profesionalne sportske obaveze i pohađanje nastave.

-Sigurno da je teško sve uskladiti, no mi imamo neki ritam i rutinu, budući da se od osnovne škole bavimo sportom čime smo si stvorili navike. No, kako ideš dalje sve je teže, zbog sve više obaveza, ali moram priznati kako naše Sveučilište i naš fakultet ima dosta razumijevanja za nas sportaše. Izlazili su nam u susret i olakšali sve ono što su mogli. Na tome sam im zahvalna. Iako se ponekad čini kako je sve teško uskladiti, sve se može kada se to želi- priča nam dalje naša sugovornica koja ima samo jednu poruku za sve mlade;

-Poručila bih svima da ne odustaju. Potrebno se samo malo potruditi, a kada je teško još više zapeti i rezultati će doći.

Svoju sportsku sreću pronašla u rukometu

Razgovarajući dalje o sportskoj karijeri Josipa nam je otkrila kako je u svijetu rukometa već 16 godina, a prije nego li se odlučila na rukomet isprobala je još neke sportove.

-Od početka sam ovdje u Dugom Selu. Razlog zašto rukomet, ni sama ne znam. Svidjelo mi se, a kasnije je to preraslo u veliku ljubav- uz smiješak će.

Prebirajući po uspomenama iz mladenačkih dana saznajemo kako je s juniorskom ekipom osvojila drugo mjesto na državnom natjecanju, a u lijepom sjećanju ostala su joj putovanja i sudjelovanja na brojnim međunarodnim turnirima.

Privatna arhiva Josipe Bebek

-Rukomet je uvijek nešto što povezuje socijalni i društveni život. Zaista, lijepo se baviti sportom i stjecati iskustva, a ako to preraste kao što je to slučaj kod mene na višu razinu to je još jedan dodatni plus- naglašava Josipa, koja se prisjetila i svog seniorskog debija.

-Naravno, to je velika stvar. Svatko je uzbuđen kada uđe u seniorsku ekipu. U početku je uvijek malo treme i straha, ali kada prođe ta početnička euforija sve sjedne na svoje mjesto.

Josipa i Mara dobitna kombinacija ŽRK Dugo Selo ’55

S godinama je dogurala i do statusa ponajbolje igračice dugoselskog kluba, ali i reprezentativke Hrvatske s kojom je prošlog ljeta sudjelovala na Mediteranskim igrama u Oranu, gdje je osvojila drugo mjesto.

-I ovog ću puta izdvojiti našu kapetanicu Maru Budić, koja je već godinama najbolja vratarka naše lige. Kao u svakom ekipnom sportu važno je imati dobru ekipu, u kojoj igramo jedna za drugu i gdje si međusobno čuvamo leđa. Kada je tako onda su mogući i ovako dobri rezultati kakve mi trenutno postižemo.

Privatna arhiva Josipe Bebek

Rezultatski dugoselske rukometašice igraju sezonu za pamćenje, u kojoj će se najviše pamtiti pobjeda u Koprivnici protiv Podravke, koja im je barem na jedan dan donijela i slavu šire od Dugog Sela i Zagrebačke županije. Krajnji cilj za ovu se sezonu zna – biti treći ili četvrti, a kako sada stvari stoje ostvarenje cilja je nadohvat ruke.

-Ciljevi su visoko postavljeni i sve smo maksimalno koncentrirane na te ciljeve. No, da bi to postigle potrebno je puno više odricanja, truda, energije i rada. Na početku sezone smo se dogovorili kojim ciljem idemo. Za sada nam ide super, a nadam se kako će tako ostati i do kraja sezone te da ćemo zaigrati u Europi- govori nam Josipa, koja nije mogla a da se ne osvrne na povijesnu pobjedu protiv Podravke.

-Zaista bilo je lijepo tih par dana, jer svi su pisali o nama. Definitivno, povijesni je to uspjeh, koji će svaka od nas igračica koja je bila u sastavu moći pričati kasnije kao o svom velikom rukometnom uspjehu, koji će nas pratiti kroz karijeru.

Europa u Dugom Selu san

Nastave li Dugoselke nizati ovakve rezultate nije isključeno da se sljedeće sezone u Dugom Selu premijerno zaigra i u europskim natjecanjima, što bi bila velika nagrada i satisfakcija za sve igračice i klupsko vodstvo koje je sudjelovalo u stvaranju ove priče.

-Vjerujem kako je ovo naša sezona. Ne planiramo nigdje usporavati i kočiti, jer naš se cilj zna. Želimo ostvariti sve ono što možemo i time se vodimo- ističe Josipa, koja bi voljela sa svojim klubom okusiti Europu.

-Voljela bih s Dugim Selom odigrati Europu. To bi za sve nas bio jedan veliki iskorak i što bi vjerujem podiglo ženski rukomet u našem gradu na jednu više razinu. Vjerujem kako će to prepoznati Grad i sponzori, ali i svi oni koji nam mogu pomoći- govori nam Josipa koja je prošlog ljeta bila dijelom reprezentacije koja je na Mediteranskim igrama osvojila drugo mjesto.

-Cilj je svakoga odjenuti reprezentativni dres. Lijepo je vidjeti svoje ime na tom popisu. Trenutno sam na širem popisu, kao i Mara.

Privatna arhiva Josipe Bebek

Razgovarajući o daljnjim igračkim destinacijama prevelikih želja nema, jedina želja je „stepenica više“, odnosno klubovi koji imaju europskog iskustva.

-Jedini trenutni cilj je Dugo Selo u Europi i toga se držimo svi u klubu. To mi je trenutno prioritet- naglašava naša sugovornica, koju nismo mogli, a da ne upitamo koji su joj sportski uzori.

-Vjerujem kako nam je svima Dražen Petrović jedan veliki uzor, a što se tiče nekog suvremenog sporta to je zasigurno Messi- zaključila je razgovor Josipa Bebek, sjajna rukometašica i još bolja studentica kojoj želimo da što prije ima diplomu u rukama.

Dugo Selo
Grad
Hrvatska
Intervju
Naši ljudi našeg kraja
Zagrebačka županija