Jelena Brešković brončana na Europskom prvenstvu u judu za slijepe i slabovidne

Za Brešković je ovo prva seniorska medalja
jelena brešković josip tonžetić Hrvatski paraolimpijski odbor

Hrvatska parajudašica Jelena Brešković osvojila je brončanu medalju u kategoriji do 57 kilograma na IBSA Europskom prvenstvu u judu za slijepe i slabovidne u Caglijariju.

Hrvatske boje na EP-u koje je održano u sportskoj dvorani PalaPirastu u Cagliariju branilo je dvoje natjecatelja u kategoriji J2 (slabovidni) – Jelena Brešković (-57 kg), te Josip Tonžetić (-60 kg).

Mlada 19-godišnja Kaštelanka osvojila je broncu, dok je 31-godišnji Zagrepčanin bio sedmi.

– Ovo je moja prva seniorska medalja, sretna sam i ponosna. Iznenadila sam samu sebe i stvarno sam zadovoljna, kazala je Brešković koja je na nedavnim Europskim igrama mladih u Finskoj osvojila zlato.

– U Cagliariju sam shvatila da mogu konkurirati sa seniorkama, na EP-u sam bila vjerojatno najmlađa natjecateljica.

Jelena je broncom na Sardiniji zaradila i važne bodove u borbi za plasman na Paraolimpijske igre u Parizu 2024. godine.

– Hvatamo bodove za Pariz, naravno nadam se nastupu na Paraolimpijskom igrama 2024. godine. Ovo je ljeto bilo uspješno, prvo sam u Finskoj na Europskim igrama osvojila zlato, a sada i broncu na EP-u. Jedva čekam nastup na Svjetskom prvenstvu koje je koncem godine u Azerbajdžanu, dodala je članica JK Kaštela.

Mlada hrvatska parajudašica tako je napravila korak naprijed nakon petog mjesta osvojenog na EP-u 2019. u talijanskoj Genovi. Zanimljivo, u Genovi je broncu osvojila njezina šest godina starija sestra Lucija u kategoriji do 70 kilograma.

Lucija je bila prva hrvatska judašica u povijesti paraolimpijskih igara. Na POI u Rio de Janeiru 2016. je dogurala do borbe za broncu, ali je nažalost izgubila od Naomi Soazo iz Venezuele.

– Nadam se da ćemo Lucija i ja zajedno nastupiti na Paraolimpijskim igrama u Parizu za dvije godine, poručila je Jelena koja je na putu do europske medalje upisala dvije pobjede i dva poraza.

– U prvoj borbi ostvarila je pobjedu ipponom protiv Ukrajinke Ljudmile Jakimčuk, a zatim tijesni poraz od Turkinje Zeynep Celik koja je na kraju osvojila zlato. Uslijedio je odlučujući meč protiv Njemice Ramone Brussig, dvostruke paraolimpijske pobjednice iz Atene i Londona, a Jelena je slavila pobjedom na tri shida (kazne) i time osigurala brončanu medalju. U posljednjoj borbi u skupini emotivno i fizički ispražnjena i umorna, izgubila je od paraolimpijske pobjednice iz Rija, Ukrajinke Inne Černiak Sič, kazao je njezin trener Ante Vladimir Batinić.

– Jelena je pružila fantastične borbe i dokazala da se može ravnopravno nositi sa svim natjecateljicama u svojoj kategoriji što je odlična uvertira za Svjetsko prvenstvo u Bakuu u studenom ove godine, dodao je. Zlato je na koncu osvojila Turkinja Celik, dok je srebro osvojila Sič.

U Cagliariju je nastupio i Josip Tonžetić u kategoriji do 60 kilograma zauzevši sedmo mjesto s dva poraza. Tonžetić je u prvoj borbi izgubio od Gruzijca Nukrija Migrijanašvilija koji je na koncu bio treći, a potom je u repesažu izgubio od Francuza Youna Balcoua.

Član Judo kluba Dojo prije tri godine u Genovi je debitirao na EP-u izgubivši u 1. kolu. Josip je dvostruki hrvatski reprezentativac u judu – za slijepe/slabovidne i gluhe sportaše.

Hrvatska
Sport