Javor Bojan Leš: Omogućili smo pomoć svima

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba predstavljen je projekt "Zaželi, radi, pomaži"

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba u Pučkom otvorenom učilištu Ivanić-Grad predstavljen je projekt “Zaželi, radi, pomaži”. Riječ je o projektu koji predstavlja pomoć i brigu za starije mještane na području Ivanić-Grada te partnera, općina Križ i Kloštar Ivanić. U te je svrhe, na dvije godine zaposleno 16 žena, njih devet iz Ivanić-Grada, četiri u Križu te tri u Kloštar Ivaniću, a koje će se brinuti o 93 korisnika, međutim zahtjevi se i nadalje zaprimaju.

– Reakcije su pozitivne, ljudi govore koliko im to znači, a i djelatnice izvještavaju o psihofizičkom napretku korisnika, osim što su više pokretniji, mogla bih reći i da su živnuli. Također, djelatnice su zadovoljnije s vlastitim životima, ne samo zbog plaće, nego zbog lijepog odnosa s korisnicima, poručila je voditeljica projekta Valentina Šipuš.

Projekt se provodi 30 mjeseci, dok ga u potpunom iznosu većem od 3.1 milijun kuna financira Europska unija.

– Ivanić-Grad ima tu sreću da je jedan o rijetkih gradova koji je svaki puta prošao na projektu. Ovo je dokaz da taj segment u gradu dobro funkcionira, da smo angažirani te omogućili pomoć svima. Nadam se da s prestankom projekta on neće umre, nego ćemo iznaći daljnje načine kako odrađivati taj dio posla, najavio je gradonačelnik Javor Bojan Leš.

Vrijednosti su mnogostruke

Projekt je u ime načelnika Općine Križ, komentirao njegov zamjenik Zlatko Hrastić:

– Ovo je dobar projekt jer ne samo što donosi novac, on unosi emociju, ljubav i toplinu. Nije to samo rad, nego je to trenutak za druženje i razgovor s ljudima koji trebaju toplinu i nekakav osjećaj. To je po meni vrijednost ovoga projekta i moramo se potruditi da ga nastavimo.

Riječi hvale nije štedio ni načelnik Općine Kloštar Ivanić Željko Filipović:

– Oduševila me je dubina projekta. To je život koji nam nedostaje u vrijeme COVIDA i ljudima to sigurno mnogo znači. Ovo čini dobro između Kloštra, Ivanića i Križa, a to trebamo podržati.