Izvukli 77,5 milijuna kuna na izbrisanim pašnjacima

Ministarstvo poljoprivrede izbrisalo je 22.645 hektara šumskog i poljoprivrednog državnog zemljišta koje su koristili OPG-ovi i tvrtke koji za to ubiru izravne poticaje

Čak 3322 OPG-a i tvrtki koje koriste bespovratne poljoprivredne poticaje ove će godine dobiti manje novca na ime poticaja, piše Jutarnji list.

Neki od OPG-ova koji su povlačili milijunske iznose za krške pašnjake ostat će bez dobrog dijela ili većine novca. Riječ je o onim korisnicima poticaja koji ni nakon višekratnih produžetaka rokova nisu Agenciji za plaćanja u poljoprivredi dostavili dokaze o tome da imaju valjanu pravnu osnovu za korištenje državnog šumskog i poljoprivrednog zemljišta koje su upisali u sustav ARKOD.

Naime, upis zemljišta u sustav ARKOD temeljni je uvjet za ubiranje poticaja. Pet općina iz sustava ARKOD 22. veljače ove godine zbog navedenog razloga Ministarstvo poljoprivrede izbrisalo je ukupno 22.645 hektara šumskog i poljoprivrednog državnog zemljišta koje su koristili OPG-ovi i tvrtke koji za to ubiru izravne poticaje.

O kojim iznosima se radi, najbolje govore podaci Ministarstva poljoprivrede. Na ime izbrisanih 22.645 hektara Agencija za plaćanje u poljoprivredi i ruralnom razvoju korisnicima je za 2020. isplatila 42.015.608 kuna poticaja, a za 2021. dodatnih 35.516.473 kune izravnih poticaja. Dakle, samo u zadnje dvije godine Agencija za plaćanje u poljoprivredi korisnicima državnog zemljišta koji nisu dokazali da za njegovo korištenje imaju pravnu osnovu isplatila je 77.532.081 kunu poticaja.

Ovu mjeru Ministarstva najviše će osjetiti OPG-ovi i tvrtke koji ubiru poticaje za krško pašarenje, a koji se od 2016. financiraju iz fondova EU. Najviše hektara iz sustava ARKOD izbrisano je na području pet općina – Gračac, Drniš, Starigrad, Ružić i Trilj. Samo na području općine Gračac, koja ima najviše površina pod krškim pašnjacima, iz sustava ARKOD u veljači je izbrisan 2421 hektar državnog zemljišta na temelju kojeg su ubirani poticaji.

U Ministarstvu poljoprivrede naglašavaju da se izbrisani iz sustava ARKOD mogu u njega vratiti ako dostave dokaze o pravu korištenja državnih poljoprivrednih površina, piše novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić.