IZ PARIZA U VRBOVEC: Jedrenjaci Mate CROate izloženi u prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije

Osim jedrenjaka, u sklopu izložbe koja je otvorena do 1. prosinca ove godine, mogu se razgledati i slike Vrbovca
mata croata Dražen Kopač

Nakon ovogodišnjeg nastupa na jednoj od najprestižnijih svjetskih izložbi – Pariškom jesenskom salonu, vrbovečki umjetnik Mate Turić, umjetničkog imena Mata CROata, svojim se kamenim skulpturama jedrenjaka predstavio i domaćoj publici u prostoru Turističke zajednice Zagrebačke županije.

– Kada nam je lani Mata CROata rekao da ide u Pariz izlagati na Pariškom jesenskom salonu bili smo i više nego ugodno iznenađeni jer je riječ o doista prestižnoj svjetskoj izložbi. No, kada je i ove godine došla pozivnica, postali smo svjesni da je riječ o vanserijskom umjetniku, rekao je Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije, dodavši da su umjetnici naši najbolji ambasadori i u zemlji i u svijetu.

Dražen Kopač

Naime, Pariški jesenski salon održava se od 1903. godine te okuplja najbolje svjetske umjetnike. Primjerice, na njoj su izlagali Picasso, Renoir, Roden, Matisse…, a jedno od najzvučnijih hrvatskih imena bio je Ivan Meštrović.

– Velika je čast za Vrbovec i Zagrebačku županiju imati jednog ovakvog umjetnika kojeg je prepoznao cijeli svijet, a sada je na nama red da ga i mi prepoznamo i da mu maksimalno pomognemo na njegovom umjetničkom putu, naglasio je Tomljenović.

Dražen Kopač

O svojem umjetničkom nadahnuću i simbolici svojih djela govorio je sam umjetnik, mladi magistar kiparstva i profesor likovne kulture, Mate Turić.

– Sva moja djela inspirirana su jednom velikom vizijom jedrenjaka kao simbola slobode, zajedništva, upornosti, nade,… Radi se o tisuće i tisuće ideja koje vjerojatno za života neću stići sve ni isklesati. Talent je u svakome od nas, a na nama je hoćemo li ga znati prepoznati i hoćemo li raditi na njemu, rekao je ovaj umjetnik koji posljednjih osam godina svakodnevno stvara u svom ateljeu u Banovu.

Dražen Kopač

Osim jedrenjaka, u sklopu izložbe koja je otvorena do 1. prosinca ove godine, mogu se razgledati i slike Vrbovca.

– Želja nam je bila spojiti Matu koji priča o jedrima i odlascima u svijet, a ipak se vraća u naš Vrbovec, rekla je na otvorenju izložbe direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Dražen Kopač

 

 

Događanja
Grad
Hrvatska
Izbor urednika
Vrbovec
Zagrebačka županija