Iz Finske se vratili mladi parasportaši. U Hrvatsku donijeli 16 medalja

Hrvatska reprezentacija zauzela je četvrto mjesto na ljestvici osvajača medalja

Hrvatski paraolimpijski odbor

Mladi hrvatski parasportaši koji su na Europskim igrama u Finskoj osvojili čak 16 medalja pri čemu deset zlata, vratili su se u domovinu.

Od 30. lipnja do 3. srpnja u finskim gradovima Pajulahtiju i Helsinkiju održane su šeste Europske igre mladih parasportaša na kojima je nastupilo više od 550 natjecatelja iz 27 zemalja, među kojima i 14 mladih hrvatskih sportaša s invaliditetom. Mladi hrvatski parasportaši osvojili su čak 16 medalja pri čemu 10 zlata, srebro i pet bronci zauzevši sjajno četvrto mjesto na ljestvici osvajača medalja.

Najuspješnija hrvatska predstavnica u Finskoj bila je 15-godišnja plivačica Emma Mečić koja je osvojila četiri zlata (100 i 400 slobodno, 100 leđno i 200 metara mješovito).

– Sretna sam, bilo je super u Finskoj. Osvojila sam četiri zlata te postavila seniorski rekord na 100 metara slobodno, kazala je jedna od junakinja Igara na novinarskoj konferenciji održanoj u hotelu Aristos u Buzinu.

Mečić živi i trenira u Losoneu u švicarskom kantonu Ticino, ali nastupa pod hrvatskom zastavom.

– Nije bilo dvojbe oko izbora reprezentacije, uvijek Hrvatska, dodala je sa smiješkom.

Sjajna je bila i plivačica Marija Badrov, također s četiri medalje – jednim zlatom (100 leptir), srebrom (50 slobodno) te dvije bronce (100 slobodno i 100 leđno).

– Moglo je i bolje, ali moram biti zadovoljna. Nakon brojnih odgoda i korona zabrana bilo je ovo natjecanje na kojem smo se napokon mogli družiti, to nam je pomoglo da prije natjecanja nema toliko stresa. Stvarno je bilo super, dodala je 14-godišnja dugoselska paraplivačica.

Stolnotenisač Borna Zohil osvojio je dva zlata, pobijedio je u pojedinačnoj konkurenciji te ekipno sa Španjolcem Alejandrom Diaz Tiradom.

– Nije bilo lako, stolnoteniski turnir je bio iznimno snažan, a na putu do zlata imao sam šest mečeva. Ovo je za mene bilo jedno veliko iskustvo, kazao je 15-godišnjak iz Pomera kraj Pule.

Zlatna je bila i judašica Jelena Brešković.

– U Finskoj je bilo odlično što se tiče rezultatskog dijela, ali zbog komplikacija s aviokompanijom naša se prtljaga izgubila. Srećom, uskočila je finska trenerica koja mi je posudila kimono. Borila sam se s finskom zastavom na leđima, ali medalja je stigla u Hrvatsku, kazala je 19-godišnja Jelena čija je šest godina starija sestra Lucija hrvatska paraolimpijka.

– Lucija stalno šalje poruke, ‘šera’ na Facebook, Instragam…presretna je. Nadam se da ćemo zajedno nastupiti na Paraolimpijskim igrama u Parizu za dvije godine.

Zlatne medalje osvojili su i judaš Jasmin Ćatić te atletičar Massimo Iveta u bacanju koplja.

– Sretan sam i ponosan, želim se zahvaliti svima koji su bili uz mene, dodao je Iveta.

Dodajmo kako je Miriam Salopek bila brončana u skoku u dalj, baš kao i boćar Pavao Ružić u pojedinačnoj konkurenciji te stolnotenisač Nino Baša.

Dopredsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora Josip Držaić čestitao je hrvatskoj reprezentaciji na sjajnim rezultatima i četvrtom mjestu na ljestvici osvajača medalja. Naglasio je kako su mladi parasportaši dobili odlično natjecanje u kojem se mogu boriti sa svojim vršnjacima, što je važno za njihov napredak i karijeru.