Ivo Žinić: Spreman sam odstupiti i ne kandidirati se za župana u narednom mandatu

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić ustvrdio je da nijednu nekretninu koja je u vlasništvu države ne koristi protuzakonito te da je spreman dati ostavku i ne kandidirati se za župana na izborima ako se utvrde nepravilnosti

Goran Stanzl/PIXSELL

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić ustvrdio je da nijednu nekretninu koja je u vlasništvu države ne koristi protuzakonito te da je spreman dati ostavku i ne kandidirati se za župana na izborima ako se utvrde nepravilnosti.

-Ni u jednu nekretninu nisam ušao nelegalno ili protuzakonito- odgovorio je Žinić novinarima na pitanja o uvjetima u kojima kao župan i suvlasnik obiteljske kuće, koristi nekretnine u državnom vlasništvu, kuću u Glini te stan na zagrebačkom Borovju.

Istaknuo je da je za svaku državnu nekretninu koju koristi dobio potvrdu, “dokumente koje posjeduje te da je legalno u svim tim nekretninama”.

Demantirao je da za neke od njih nije plaćao režije.

-Ni za jednu nekretninu nisam se oglušio o bilo kakvom plaćanju, za sve sam uredno plaćao i režije i troškove, za kuću i stan dok sam u njemu boravio- ustvrdio je.

-Ovog trena spreman sam odstupiti, odnosno podnijeti ostavku na mjesto predsjednika županijskog odbora HDZ-a i ne kandidirati se za župana u narednom mandatu, ako se utvrde bilo kakve nepravilnosti i nezakonitosti, za korištenje nekretnina ili bilo kojih mojih postupaka- poručio je.

Sisačko-moslavački župan pritom nije odgovorio na pitanja novinara tko sada koristi stan u zagrebačkom Borovju, koji je u vlasništvu Ministarstva branitelja niti je iznio detalje o postupku koji oko tog stana vodi s Ministarstvom branitelja, koje je 2008. Žiniću izdalo nalog da taj stan vrati. Ustvrdio je da je stan dobio na korištenje kada su on i njegova obitelj u Zagreb došli kao ratni prognanici, a da su ga koristili “do određenog trenutka”.

-Mi smo tamo došli kao prognanici, u ratu, ja sam nakon toga otišao, sinovi su još ostali neko vrijeme, a od 2008. godine prekinuo sam postupak za darovanje- poručio je.

Smatra i da su on i njegova obitelj meta “medijskog linča”, da se o njemu iznose neistine te da su to pokušaji dezintegracije njega kao osobe.

-Sve ovo što vi navodite su iskonstruirane i neistinite tvrdnje, isto kao što ste tvrdili da sam ja kao glavni inženjer odgovoran za obnovu obiteljskih kuća. Nijednu ovu nekretninu nisam koristio nelegalno. Nije točno da posjedujem četiri nekretnine- nabrojio je Žinić.

Novinare je upitao i je li im neugodno ulaziti u privatne posjede, narušavati obiteljski mir i objavljivati neistine. Nakon toga je otišao od novinara, ne odgovorivši im na njihova daljnja pitanja.