Ivanićani iskoristite dodatnu priliku za sufinanciranje male sunčane elektrane

Grad Ivanić-Grad i Zelena energetska zadruga nastavljaju kampanju “Ivanić-Grad, uključi se u sunce”, u sklopu koje su građani Ivanić-Grada pozvani da se prijave na Javni poziv za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane

Grad Ivanić-Grad i Zelena energetska zadruga nastavljaju kampanju “Ivanić-Grad, uključi se u sunce”, u sklopu koje su građani Ivanić-Grada pozvani da se prijave na Javni poziv za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju.

Ta mogućnost Ivanićanima je i dalje otvorena, pri čemu trošak realizacije sunčane elektrane imaju priliku dodatno umanjiti prijavom na nedavno objavljeni javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Svi Ivanićani koji se prijave na poziv Grada i ZEZ-a za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane, dobit će i stručnu podršku Zelene energetske zadruge u prijavi na trenutno otvoren javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća FZOEU.

-Prijave na javni poziv za energetsku obnovu kuća FZOEU počinju 14. listopada u 9 sati i obično se dostupna sredstva potroše vrlo brzo. Preporuka je biti spreman za prijavu u samom trenutku otvaranja poziva, a to zahtijeva pripremu dokumentacije već danas. Svim Ivanićanima koji iskoriste podršku Grada i ZEZ-a u sufinanciranju glavnog elektrotehničkog projekta, naš stručni tim na raspolaganju je za pripremu prijave na natječaj FZOEU- objasnila je Melani Furlan iz Zelene energetske zadruge.

Uspješnom prijavom na javni poziv za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane Grada i ZEZ-a, prijavitelj će projekt izraditi za 1.500,00 kuna (tržišna vrijednost kreće se između 3.000,00 i 5.000,00 kuna), dok se uspješnom prijavom na javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća FZOEU može ostvariti do 40% sufinanciranja realizacije sunčane elektrane na području Ivanić-Grada. Građani Ivanića time dobivaju priliku značajno smanjiti trošak realizacije, odnosno razdoblje povrata ulaganja u sunčanu elektranu, koje obično traje od 8 do 10 god.

Uz ovakvu financijsku i administrativnu podršku u realizaciji sunčane elektrane, cilj Grada i ZEZ-a je olakšati građanima odluku o ugradnji, a sve u svrhu poticanja korištenja sunca kao lokalnog, obnovljivog izvora energije. Time će se dati doprinos smanjenju ugljičnih emisija i pomoći očuvanju klime, ali i doprinijeti održivom razvoju Ivanić-Grada.

Dodatne informacije o ugradnji sunčane elektrane i ovim prilikama za sufinanciranje, građani mogu saznati putem “Sunčanog telefona” Zelene energetske zadruge na broju 01 2090 404 ili putem e-maila [email protected]