Ivanić- Grad se prisjeća heroja Rudolfa Perešina

Na današnji dan prije 27 godina Rudolf Perešin je svojim MIG-om 21 odlučno napusti JNA i uključio se u obranu svoje domovine Hrvatske. Obišla je tada svijet i fotografija tog hrabrog pilota koji je MIG 21 prizemljio u Klagenfurtu kada je kazao „”Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na Hrvate!”. Četiri dana kasnije, Perešin se vratio u Hrvatsku gdje je pristupio Hrvatskoj vojsci. Nažalost, Perešin je 1995. godine zarobljen od kada mu se izgubio svaki trag, da bi tri godine kasnije njegovi posmrtni ostaci napokon bili predani njegovoj obitelji.

Njemu u čast u Ivanić Gradu već četrnaest godina organizira se Memorijal koji nosi njegovo ime.

-Građani Ivanić- Grada su ponosni što je Rudolf Perešin bio naš sugrađanin. Ponosni smo na njegova djela u Domovinskom ratu. Nama kao Gradu važno je da se u to uključuju djeca i mladi te da se istina o Domovinskom ratu tako čuva- istaknuo je gradonačelnik Ivanić- Grada Javor Bojan Leš.

U sklopu povijesnog preleta Rudolfa Perešina u Sportskom parku Zelenjak održana je pokazna vježba pripadnika Oružanih snaga, iskakanje padobranaca iz helikoptera te slijetanje helikoptera, kao i nastup Akrobatske grupe HRZ „Krila Oluje“.

Na današnjem memorijalu bio je i Perešinov poznanik Goran Leš koji ga poznaje od osnovnoškolskih dana, dok im se životni puti nisu razdvojili.

-Bili smo djeca, družili smo se i radili sve aktivnosti koje djeca rade. On je bio dobar prijatelj, odličan učenik. Iskreno, o njemu mogu reći sve najbolje iz tih dana, a vjerujem da je tako bilo i kroz njegov kasniji život- kazao je Goran Leš.

Obilježavanje se nastavlja u nedjelju, 28. listopada kada će se u 10,05 sati u Parku Rudolfa Perešina položiti vijenci, nakon čega će se u 11 sati u Cagincu održati svečani program obilježavanja 27. obljetnice preleta Rudolfa Perešina. Tom prilikom u Caginec će doći i Klapa Sveti Juraj.