Ivanić-Grad domaćin ovogodišnjeg Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije

Održana je sjednica Odbora za hrvatske branitelje Zagrebačke županije

Na 2. sjednici članovi Odbora za hrvatske branitelje Zagrebačke županije jednoglasno su prihvatili prijedlog da Grad Ivanić-Grad bude domaćinom ovogodišnjeg obilježavanja Dana hrvatskih branitelja Zagrebačke županije.

Naime, Dan hrvatskih branitelja Zagrebačke županije (27. lipnja) obilježava se od 2013. godine i do sada je bio obilježen u Pokupskom, Samoboru, Jastrebarskom, Vrbovcu, Zaprešiću, Dugom Selu i Velikoj Gorici, a protekle dvije godine – 2020. i 2021. centralna svečanost koja okuplja branitelje iz cijele Zagrebačke županije nije održana upravo zbog epidemioloških mjera koje su to ograničavale.

Na sjednici je predsjednik Odbora, ujedno i zamjenik župana Zagrebačke županije, Ervin Kolarec informirao okupljene da je zatvoren javni natječaj za financiranje programa i projekata udruga proizašlih iz Domovinskog rata u 2022. godini te da je u tijeku obrada prijavljenih programa/projekata udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Za tu je namjenu Županija ove godine osigurala 600.000 kuna, a s ciljem jačanja kapaciteta udruga proizašlih iz Domovinskog rata na području Zagrebačke županije putem njihovih programa i projekata.

Mirela Uroić-Štefanko iz ispostave Zagrebačke županije u Velikoj Gorici upoznala je članove Odbora s promjenama koje je donio izmijenjeni Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, dok je Tihomir Trešćec, član Odbora, ali i član Upravnog odbora Zaklade hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji govorio o pravima koja hrvatski branitelji mogu ostvariti putem te Zaklade.

Članovi Odbora obaviješteni su i o održavanju Susreta djece hrvatskih branitelja od 21. do 23. travnja ove godine u Crikvenici.