Ivana Jurković nakon plasmana u finale: Luda glava, hrabro srce, vjera i mi to možemo

Hrvatski veslači još jednom su pokazali svoju kvalitetu na Europskom veslačkom prvenstvu u Münchenu
sestre jurković Goran Stanzl/PIXSELL

Najbolje hrvatske veslačice Ivana i Josipa Jurković izborile su nastup u A finalu u konkurenciji dvojaca bez kormilara na Europskom prvenstvu koje je započelo u Münchenu, dok su braća Martin i Valent Sinković s najboljim kvalifikacijskim vremenom ušli u polufinale dvojaca na pariće.

– Utrka je prošla sjajno, održavale smo to drugo mjesto do kraja. Irkinje su nas stisnule malo u finišu, ali smo kontrolirano privele utrku kraju. Prvi korak je odrađen, sada treba isprazniti glave i fokusirati se na finale, rekla je Josipa Jurković nakon nastupa u kvalifikacijama u kojima je hrvatski ženski dvojac osvojio drugo mjesto iza Rumunjki Vrinceanu i Tilvescu te tako s njima izborio izravan plasman u utrku za europska odličja.

– Sestra je sve rekla! Noge na zemlji, ciljevi visoko. Luda glava, hrabro srce, vjera i mi to možemo, optimistično se na svoju sestru nadovezala Ivana Jurković.

Finalna utrka za ženske dvojce bez kormilara na rasporedu je u subotu, s početkom u 11 sati i 44 minute.

Braća Sinković će za plasman u finale dvojaca na pariće morati još jednom na regatnu stazu, jer ih u subotu čeka nastup u polufinalu do kojeg su stigli s najboljim rezultatom u kvalifikacijama (6:51.69 minuta).

– Dosta teški uvjeti, jak vjetar i velika kontra, ali dobro smo upoznali stazu i zadovoljni smo kako smo odradili. Znamo da to može i treba puno bolje, ali za prvu utrku je to bilo dobro, rekao je Valent Sinković nakon pobjede u posljednjoj trećoj kvalifikacijskoj skupini.

U prvoj, koja je bila najizjednačenija, pobijedila je litavska posada, ispred grčkog i rumunjskog dvojca. Te su tri posade, jedine uz braću Sinković, prošle olimpijsku stazu u Münchenu za manje od sedam minuta. U drugoj kvalifikacijskoj skupini slavili su Španjolci.

– Prva utrka je uvijek teška, ali to znamo. Vidjeli smo da su Španjolci i Litavci najveći konkurenti, kao što smo i mislili, a i Grci su dosta dobri. Veselimo se subotnjem polufinalu, nadamo se da ćemo dobro odveslati. Kao što je brat rekao, moramo boje nego danas i vjerujemo da hoćemo, izjavio je Martin Sinković.

Hrvatska
Sport