Ivan Šapina i Nika Klepac u finalu Europskog prvenstva u taekwondou

Hrvatska ima dvije nove medalje
ivan šapina Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska taekwondo reprezentacija ima dvije nove medalje na Europskom seniorskom prvenstvu u Manchesteru. Ivan Šapina je ulaskom u finale osigurao najmanje srebrno odličje u kategoriji do 87 kilograma, a finale je izborila i Nika Klepac u kategoriji do 73 kilograma. Finala su na rasporedu večeras od 20 sati.

Član splitskog Marjana i olimpijac iz Tokija nastavio je tako niz osvajanja medalja na najvećim natjecanjima. Nakon bronce na Svjetskom prvenstvu 2019. i bronce s Europskog prvenstva 2021. dodao je i treću medalju uzastopno, a preostaje tek vidjeti kakvog sjaja. Šapina je u sve tri borbe slavio s više od 20 razlike. U osmini finala je deklasirao Cipranina Andreasa Theocharous 26-0, u četvrtfinalu je bio bolji od Ukrajinca Vladislava Bondara s 24-4, dok je u polufinalu s još jednom 24-4 pobijedio Slovenca Patrika Divkovića.

Srebrnu medalju je osigurala i Nika Klepac u kategoriji do 73 kilograma. Članica zagrebačkog Medvedgrada slavila je protiv izvrsne Nizozemke Reshmie Oogink na zlatni bod 4-0, a potom u borbi za medalju pobijedila Njemicu Alemu Hadžić s 4:2. U polufinalu je Nika odličnom borbom pobijedila i Francuskinju Paule Marie Ble s 15-8 te se plasirala u finale Europskog prvenstva.

Blizu odličja bila je i Nika Petanjek koja je u osmini finala krenula pobjedom 9-6 nad Španjolkom Taniom Castineirom. U četvrtfinalu je Nika krenula odlično, povela 4-0 i prednost držala do zadnjih par sekundi kada je iskusna Poljakinja Aleksandra Kowalczuk okrenula borbu i sa 6-5 otišla u polufinale Europskog prvenstva.

Zlatom na President cupu u Albaniji Ivan Šapina je osigurao Hrvatskoj ekstra mjesta u kategoriji do 87 kilograma kojeg je upotpunio klupski kolega Josip Bilić Pavlinović. Splićanin je u prvom kolu slavio protiv Rumunja Snacova s 23-5 da bi u sljedećem kolu izgubio od trećeg nositelja, Nijemca Bachmanna prekidom s 9-29.

U kategoriji do 58 kilograma nastupio je Fran Šerer iz zagrebačkog Iona kojeg je u osmini finala zaustavio Španjolac Adrian Vicente Yunta prekidom 34-14.

Podsjetimo, prvog dana Europskog prvenstva Hrvatska je osvojila tri brončane medalje. Iako još uvijek maloljetne sa samo 17,5 godina, blizanke Bruna i Ivana Duvančić, članice splitskog Marjana, osvojile su bronce u kategorijama do 49, odnosno do 53 kilograma, a isti je uspjeh ostvario i Josip Teskera iz Diva iz Knina u kategoriji do 54 kilograma.

Hrvatska
Sport