IVAN GERECI (HDZ), kandidat za gradonačelnika Dugog Sela: Spreman sam preuzeti odgovornost za vođenje grada

Dugo Selo u nedjelju u drugom izbornom krugu odlučuje o gradonačelniku. Aktualni gradonačelnik Nenad Panian u drugi krug ulazi s izazivačem iz redova HDZ-a i koalicijskih partnera, Ivanom Gerecijem koji je u prvom krugu dobio 28,30 posto glasova

Dugo Selo u nedjelju u drugom izbornom krugu odlučuje o gradonačelniku. Aktualni gradonačelnik Nenad Panian u drugi krug ulazi s izazivačem iz redova HDZ-a i koalicijskih partnera, Ivanom Gerecijem koji je u prvom krugu dobio 28,30 posto glasova. Može li nadoknaditi 400-tinjak glasova razlike, kako vidi budući saziv Gradskog vijeća, ali i budućnost HDZ-a doznali smo u razgovoru s gradonačelničkim kandidatom Ivanom Gerecijem.

Gospodine Gereci, Vaš slogan „Non stop“, vrlo je zanimljiv. Što time želite poručiti javnosti?

Sloganom „NON STOP“ za Dugo Selo želim poručiti svojim sugrađanima da zaslužuju gradonačelnika koji će za dobrobit svoga grada raditi bez prestanka. Grad veličine Dugog Sela treba gradonačelnika koji će sve svoje vrijeme posvetiti građanima i biti s njima u rješavanju nagomilanih problema. Dosadašnji gradonačelnik grad je vodio kada je stigao, jer mu je njegov privatni posao bio na prvom mjestu. Takvim načinom rada, „kada stigneš“, grad stagnira. Meni je dobrobit grada Dugog Sela kao i svojih sugrađana na prvom mjestu i upravo to poručujem sloganom „NON STOP“ za Dugo Selo.

Iza nas je prvi krug izbora u kojem ste s 28,30 posto osvojenih glasova, odnosno s 1698 dobivenih glasova kao drugoplasirani ušli u drugi krug izbora. Jeste li zadovoljni tim rezultatom.

Izuzetno sam zadovoljan onime što je pokazao prvi krug izbora, a to je činjenica da 65% građana Dugog Sela želi promjenu. Ovako velik broj kandidata za gradonačelnika rijetko je zabilježen u gradovima veličine Dugog Sela i to samo potvrđuje da su građani nezadovoljni dosadašnjim gradonačelnikom i njegovim načinom vođenja grada.

Nezadovoljan sam činjenicom da 65% birača u Dugom Selu nije izašlo na izbore i iskoristilo svoje demokratsko pravo biranja svojih predstavnika u lokalnoj samoupravi. Ovim putem pozvao bih građane da u nedjelju, 30. svibnja, izađu na birališta i svoj glas daju za razvoj i napredak Dugog Sela.

Koji su to najvažniji dijelovi Vašeg izbornog programa?

Program Non-Stop za Dugo selo, rađen je na realnim i ostvarivim osnovama. To nije popis lijepih želja, već niz projekta nužnih za razvoj i napredak Dugo Sela. Sam program sastoji se od nekoliko cjelina koje su međusobno povezane.  Ono što je izuzetno problematično je prometna infrastruktura. Na području grada provodi se jedan od najvećih projekta u Hrvatskoj financiram sredstvima Europske unije -„Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ i naravno da je kopanja neizbježno, no izostala je koordinacija između Grada i izvođača radova, zbog čega sada trpe naši sugrađani i njihovi automobili. Nije bilo razloga prekopati sve ulice istovremeno. Stoga, prvi moj potez će biti hitno saniranje raskopanih ulica.

Iako izgradnja svih velikih projekta od nadvožnjaka do sustava vodovoda i odvodnje nisu u nadležnosti Grada dosadašnji gradonačelnik nije pokazao puno sposobnosti i utjecaja kako bi se radovi priveli kraju. Izgradnjom nogostupa djeca će dobiti siguran put do škole, a istaknuo bih i projekt izgradnje nove škole s dvoranom u Lukarišću koji ćemo realizirati u suradnji sa Zagrebačkom županijom, što je osobno podržao i župan Stjepan Kožić.

Velik dio programa i projekata namijenjen je djeci i mladima za obrazovanje i sport, odnosno kako ja to gledam – ulaganje u budućnost. A ulaganje u digitalizaciju javne uprave i digitalnu infrastrukturu temelj su za razvoj digitalnog grada – kako Dugo Selu vidim u budućnosti. Proširenje Doma zdravlja, osnivanje Centra za ranu intervenciju te dovođenje fizioterapeuta za razvojnu terapiju djece ciljevi su koje želim ostvariti što prije.
Razvoj gospodarstva i nove investicije nužne su za ostvarenje ovih planova. Poseban naglas stavili smo na gospodarske mjere, pomoć postojećim poduzetnicima i privlačenje investitora.

Finiš je kampanje uoči nedjelje i drugog izbornog kruga, kako motivirati građane da izađu i podrže Vas i Vašeg zamjenika Franju Končića?

Franjo Končić, nestranački kandidat za zamjenika gradonačelnika, izuzetno je kvalitetna, sposobna i angažirana osoba koja će svojim znanjem i sposobnošću itekako pridonijeti razvoju Dugog Sela.  Znam da od Dugog Sela možemo stvoriti moderan europski grad u kojem svaki pojedinac mora i može naći mjesto. Grad različitih mogućnosti u kojem ne vladaju revanšizam, prijetnje, ucijene, omalovažavanja i ismijavanja. Želimo Grad koji je spreman prihvatiti različitosti, mjesto koje je otvoreno za svaku dobronamjernu i konstruktivnu kritiku. To je naša vizija grada od koje ni u jednom trenutku nećemo odustati.

Građani su već 16. svibnja pokazali da žele promjene. Pozivam ih da i 30. svibnja izađu na izbore i izbore se zajedno s nama za razvoj, za napredak, za bolje i sigurnije sutra.

Lista HDZ-a i koalicijskih partnera postignutim rezultatom osvojila je pet mjesta u Vijeću, hoćete li nakon izbora uspjeti formirati većinu, koja je itekako važna za daljnji prosperitet grada?

Moto mojeg političkog i društvenog djelovanja su tolerancija i dijalog. Stoga sam spreman na suradnju sa svima koji podržavaju zajedništvo, toleranciju, spremni su na dijalog, demokratsku raspravu i projekte za dobrobit Grada. Podržat ću dobre ideje, poslušat ću probleme i tražiti rješenja. Svi koji žele surađivati, dobrodošli su. Želim da Dugo Selo bude grad zajedništva i suradnje jer to je jedini jamac uspješnog razvoja za dobrobit naših građana. Siguran sam da većina novoizabranih vijećnika dijeli moje razmišljanja stoga znam da mogu okupiti stabilnu većinu u Gradskom vijeću.

Koji će biti Vaš prvi gradonačelnički korak ako u nedjelju, 30. svibnja dobijete povjerenje Dugoselaca da vodite grad?

Prvo korak je svakako revizija poslovanja i, kao što sam već naveo, saniranje raskopanih ulica.