Integrirani prijevoz na području Zagreba i okolice- cijene pretplatnih karata i dalje 35 posto povoljnije

U cilju poticanja integriranoga javnog prijevoza putnika na području Grada Zagreba i okolice, nastavkom suradnje između ZET-a i HŽ Putničkog prijevoza cijene pretplatnih ZET-HŽPP karata i dalje su 35 posto povoljnije. Nastavno na inicijalni ugovor između HŽ Putničkog prijevoza i ZET-a kojim su od 1. ožujka 2017. godine cijene mjesečnih ZET-HŽPP karata niže za 35 posto, potaknuti uspješnim rezultatima postignutim u prethodne dvije godine, HŽPP i ZET potpisali su Ugovor kojim je suradnja produljena na dvije godine, odnosno do 28. veljače 2021. godine. Novi dvogodišnji ugovor u sjedištu HŽ Putničkog prijevoza potpisali su direktorica ZET-a Ljuba Romčević – Žgela i članovi Uprave HŽPP-a predvođeni predsjednikom Uprave Željkom Ukićem.

Smanjenjem cijena zajedničke opće (400 kuna), učeničke, studentske i umirovljeničke karte, karte za osobe s invaliditetom i socijalne pretplatne karte ZET-HŽPP (200 kuna) porastao je broj zajedničkih korisnika usluge prijevoza za 20 posto te je u 2017. prodano oko 47 tisuća zajedničkih pretplatnih karata ZET-HŽPP i prevezeno oko 2,1 milijun putnika, a u 2018. oko 57 tisuća zajedničkih pretplatnih karata i prevezeno oko 2,5 milijuna putnika. Time je građanima omogućena kupnja povoljnijih karata, a olakšane su i dnevne migracije građana iz okolice u Grad Zagreb.

Područje primjene ovog ugovora su administrativne granice Grada Zagreba koje su u željezničkom sustavu ograničene stajalištima Podsused, Mavračići, Odra i Sesvetski Kraljevec. Zajedničke karte ZET-HŽPP mogu se kupiti na prodajnim mjestima ZET-a. Povoljnije cijene karata i usklađeniji vozni redovi, uz nove vlakove koji voze u gradsko-prigradskom prijevozu i moderan sustav prodaje karata pridonijeli su povećanju broja putnika i popularizaciji integriranog prijevoza.

U cilju proširenja integriranoga prijevoznog sustava, HŽ Putnički prijevoz u prosincu 2017. proširio je integrirani prijevoz na pet zona. Dakle, putnik koji ima ZET-HŽPP mjesečnu ili godišnju pretplatnu kartu, na blagajnama HŽ Putničkog prijevoza može kupiti priključnu kartu kojom putovanje vlakom može nastaviti do Karlovca, Siska, Krapine, Gornje Stubice i Križevaca, odnosno svih pet priključnih zona integriranog prijevoza Grada Zagreba. Ugovorom između ZET-a i HŽPP-a te proširenjem priključnih zona putnicima je omogućeno jednostavno korištenje tri prijevozna sredstva; vlaka, autobusa i tramvaja.