Inicijativa za Jakuševec traži zatvaranje kompostane

Mještani Jakuševca prosvjedovali su ispred Stare gradske vijećnice
Zagreb: Jakuševčani prosvjedovali ispred Stare gradske vijećnice Patrik Macek/PIXSELL

Predstavnici Inicijative za Jakuševec zatražili su prestanak rada otvorene kompostane na Jakuševcu, gašenje rada drobilice za glomazni otpad i raspuštanje Mjesnog odbora Jakuševec zbog, kako tvrde, pojačanog smrada i zagađenja zraka.

– Krajnje je vrijeme da se prestane s ovim besciljnim eksperimentnom koji ova gradska uprava provodi, rekao je predsjednik Udruge Ekologija grada Josip Pavlović, poručivši da ljudi moraju imati pravo ujutro otvoriti prozore i duboko udahnuti. Smrad, upozorio je, nije jedini problem, ali on alarmira i ukazuje da je situacija eskalirala.

U inicijativu su okupljene i Udruga za zaštitu okoliša Jakuševec, Udruga Eko Tišina, Udruga žena Jakuševec, DVD Jakuševec, NK Sava-Jakuševec, Inicijativa za bolji Novi Zagreb i Udruga građana Travno.

Raspuštanje Mjesnog odbora Jakuševec traže jer, kako smatraju ne uvažava prijedloge građana. Traže također prestanak rada otvorenog kompostišta unutar Deponija Jakuševec, prestanak rada drobilice za građevinski otpad, ali i da se konačno odredi datum zatvaranja Jakuševca.

– Donijeli smo lokot koji je ekipa iz Možemo u predizbornoj kampanji donijela ispred Jakuševca uz obećanje da će kroz dvije do tri godine nakon osvajanja vlasti, zatvoriti Jakuševec, rekla je Renata Bedeković iz Udruge Eko Tišina.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska