Počinju pripreme za Atenu

Informatički klub “NET” brusi nastup za Svjetsko prvenstvo. Želježnjak: Bit će vrlo dinamično, ali vjerujem u dobar rezultat

Ekipu čine srednjoškolci Stela Jalžečić iz Širinca, Marin Kurešić iz Ivanić-Grada i Arian Večerin iz Vrbovca te osnovnoškolci Fran Mance iz Ivanić-Grada i Marko Fugaš iz Kloštar Ivanića
DSC_3621

Informatički klub “NET” iz Ivanić-Grada predstavljat će Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu FIRST Global Challenge koje se ove godine održava u Ateni.

Natjecanje organizira FIRST Global, nekadašnji FIRST, neprofitna javna dobrotvorna organizacija koja se bavi promoviranjem STEM-a, odnosno matematike, znanosti i robotike na području svijeta.

– Do sada je održano sedam svjetskih prvenstava u pojedinim državama poput Washingtona, Dubaija ili Singapura, a Hrvatska se uspjela plasirati na svih sedam natjecanja gdje je postigla odlične rezultate, govori nam tajnik Informatičkog kluba “NET” Mario Želježnjak.

Ekipu iz Ivanić-Grada čine srednjoškolci Stela Jalžečić iz Širinca, Marin Kurešić iz Ivanić-Grada i Arian Večerin iz Vrbovca te osnovnoškolci Fran Mance iz Ivanić-Grada i Marko Fugaš iz Kloštar Ivanića.

– Osobno smatram da će djeca ovim znanjem te našim predznanjem i trudom postići jači rezultat na Svjetskom prvenstvu, govori nam Želježnjak.

Riječ je o ekipnom natjecanju na kojem se dijele čak 24 nagrade za performans i sklapanje robota, PR menadžment, društvene mreže te projektne nagrade poput promoviranja STEM revolucija.

– To se sve gradira u pet ili šest segmenata, svaka zasebno, a svakoj državi se ponaosob daje prvo, drugo ili treće mjesto. Na natjecanju sudjeluje 190 država svijeta i smatram da tu ima dosta prostora da sve države zasluže nekakvu nagradu, objašnjava Želježnjak.

Želježnjak je ovom prilikom također otkrio kakva su očekivanja Informatičkog kluba “NET” od nastupa u Ateni.

– Bili smo vrlo ushićeni zbog pobjede na prednatjecanju Hrvatskog robotičkog saveza. Pobijedili smo Zajednicu tehničke kulture Istre, odnosno ekipe iz Rovinja. Očekivanja su u tom trenutku bila velika, međutim staložili smo se i pripremili naumom da pokušamo nešto napraviti. Tako će i za Atenu pripreme pokazati svoje, uloženi rad i trud tek će nam se ondje isplatiti i izaći na vidjelo.

S obzirom na to da su prostorije kluba u Omladinskoj ulici neadekvatne za pripremu natjecanja takvog tipa, Grad Ivanić-Grad ustupio im je Društveni dom u Donjem Šarampovu.

– Pripreme trenutno teku malo usporeno jer je tek završila školska godina i djeca su pod dojmom. Veliki je problem što smo iz tri, četiri središta pa se malo teže okupiti jer djeca ponekad nemaju prijevoz. U početku je dosta usporeno, ali smatram da kada se uhodamo kroz dva do tri tjedna, da će cijela priča krenuti kako spada.

Svjetsko prvenstvo traje od 26. do 29. rujna, a ekipa za Atenu leti dan prije i dolazi dan kasnije zbog pripreme.

– Dok se tamo uhodamo, priviknemo na klimu, gdje je što i s kime što moramo dogovarati – bit će to vrlo dinamičan dolazak, organizacija nas samih i onoga što organizator od nas očekuje. Bit ćemo bačeni u vatri, ali ćemo se sami snaći, uvjeren je Želježnjak.

Želježnjaku je ovo treći odlazak na Svjetsko prvenstvo. Najveći uspjeh postigli su u Leipzigu osvojivši 1. mjesto u kategoriji programiranja RoboCop Rescue, a natjecali su se u i Weizu te Innsbrucku. Klub također sudjeluje na svjetskim i europskim miješanim natjecanjima, četiri godine zaredom sudjelovali su na ROBObumu u Mariboru, a ne zaobilaze ni tuzemna natjecanja.

– Na prošlogodišnjem Openu u Varaždinu, kojega je organiziralo Hrvatsko društvo za robotiku, također smo postigli dobar rezultat. Zauzeli smo četvrto mjestu među osam ekipa, dok je naša članica Nika Cundeković samostalno ostvarila odličan rezultat. Prošle godine bila je državna prvakinja u automatici.

Intervju
Ivanić-Grad
Naši ljudi našeg kraja