I jaskanski mališani igrat će se s tradicijskim igračkama

U proteklih pet godina kroz projekt „Dajmo djeci korijene i krila“ 91 hrvatski vrtić dobio je tradicijske drvene igračke. koje su zaštićene kao nematerijalno kulturno dobro te su uvrštene na listu UNESCO-a. Ovaj hvalevrijedan projekt zajednički su pokrenuli zagrebački Etnografski muzej i Radio Kaj.

Zahvaljujući pomoći Zagrebačke županije, igračke su do sada dobili vrtići u Zaprešiću, Dugom selu, Samoboru, Velikoj Gorici, Vrbovcu, Ivanić- Gradu te Svetom Ivanu Zelinu, a danas je na red došlo Jastrebarsko i Dječji vrtić Radost.

-Svaka donacija je dobrodošla, no ova ipak ima i dodanu vrijednost. Naša vizija je razvijati kod djece ljubav prema tradiciji, očuvanju okoliša i biološkoj raznolikosti. Zato je ovaj poklon dodatni poticaj da i dalje nastavimo raditi s djecom na ovim temeljima. Često u našoj profesiji, da se poslužim sloganom ove akcije, idemo s pozicije da djeci dajemo krila da se razvijaju, ali ne smijemo pritom zaboraviti da ih treba naučiti i čuvati svoje korijene- rekla je ravnateljica vrtića Jadranka Stojković kojoj su igračke simbolički predali zamjenica župana Nadica Žužak i zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog, Domagoj Šlat.

Osim što će djeca igrajući se s ovim igračkama naučiti čuvati tradiciju, kroz ovaj se projekt pomaže i obrtnike koji se bave proizvodnjom tradicijskih igračaka.

-Svima nam je namjera da, uz pomoć vaših odgajatelja, čuvate svoju baštinu. Vi ste ti koji ćete ove igračke prenijeti dalje u budućnost- poručila je Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja.

Mališani, kao i njihovi odgajatelji imali su dvostruki razlog za slavlje jer vrtić je poklon donio i od partnera projekta Narodnih novina.