Važno upozorenje

HZZO: U tijeku je kibernetički napad. Odmah izbrišite ove mailove

Spoofing napad je vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare
Zdravstvena iskaznica i kartica dopunskog osiguranja Dusko Jaramaz/PIXSELL

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje je danas, 11. srpnja, dobio saznanje kako je u tijeku tzv. spoofing napad – vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare, priopćili su iz HZZO-a.

Spoofing napad je vrsta kibernetičkog napada kojim se napadači lažno predstavljaju kao HZZO s ciljem provedbe pripremnih radnji radi počinjenja kaznenog djela prijevare.

“Upozoravamo građane da mailovi koje zaprime s adrese [email protected] nemaju veze s HZZO-om, kao i da HZZO obavijesti sličnog sadržaja šalje isključivo putem sustava e-Građani. Molimo građane da izbrišu mailove zaprimljene sa spomenute, u našem sustavu nepostojeće adrese, da na poruku ne odgovaraju niti da otvaraju privitke”, kažu u priopćenju.

U slučaju da je došlo do incidenta i nastanka štete za primatelje poruke, upućuju građane da incident prijave MUP-u i nacionalnom CERT-u: https://www.cert.hr/onama/kontakt/ .

Radi raspoznavanja, priložili su i primjer maila.

Aktualno
Hrvatska