Završna konferencija

HSUTI uspješno zaključio trogodišnji program “Socijalizacija, edukacija i rekreacija osoba s invaliditetom”

Konferencija je okupila brojne voditelje udruga osoba s invaliditetom
339805086_622655769376908_8759613032105144119_n

Hrvatski savez udruga osoba s tjelesnim invaliditetom (HSUTI) danas je u Zagrebu održao konferenciju za voditelje udruga osoba s invaliditetom i to u povodu treće godine provedbe trogodišnjeg programa “Socijalizacija, edukacija i rekreacija OSI”.

Uvodno je goste pozdravila predsjednica HSUTI-ja Jozefina Kranjčec istaknuvši da je ove godine zbog nedostatka troškova umjesto trodnevnog simpozija organizirana jednodnevna konferencija. No, to nije razlog za obeshrabrenje.

– Svi smo već u novim prijedlozima projekata i programa (…) Nadam se da ćete sa sobom ponijeti nova znanja i saznanja, zbog čega upravo radimo ovu konferenciju (…) U novom razdoblju moramo se potruditi da bismo prošli, dobili programe, provodili svoje aktivnosti i ostvarili ciljeve koje smo si zacrtali na početku mandata, poručila je Kranjčec koja je okupljenima prenijela i poruku resornog ministra Marina Piletića.

– Sve vas srdačno pozdravlja, kaže da budete vrijedni i dalje radite kao što ste dosad radili te budete dobri partneri ministarstva.

Državna tajnica pri Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Margareta Mađerić pohvalila je dosadašnju uspješnu suradnju s HSUTI-jem koji svojim radom potiče promjenu politika i zakona te prilagodbu programa i projekata, sve kako bi se osigurao što veći standard i kvaliteta života osoba s invaliditetom u svim dijelovima RH.

Mađerić je podsjetila kako je ministarstvo početkom travnja raspisalo trogodišnji poziv “Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga” vrijedan 6,2 milijuna eura, a u sklopu kojih je 3,2 milijuna eura predviđeno za financiranje posebnog prioriteta pod nazivom “Programi usmjereni djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom”. U travnju je, također objavljen godišnji plan objave otvorenih i ograničenih poziva sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda te su u ovoj godini planirala dva za HSUTI zanimljiva poziva, ukupne vrijednosti 103 milijuna eura.

– Ministarstvo će, kao i do sada, posebnu pažnju posvećivati za brigu i politike za osobe s invaliditetom, aktivno smo uključeni u sve reformske procese u sustavu socijalne skrbi, a donosimo zakone koje rješavaju dugogodišnja otvorena pitanja (…) Kroz zakone o osobnoj asistenciji i inkluzivnom dodatku ostvarit ćemo naš primarni cilj, a to je bolja skrb za osobe s invaliditetom, rekla ja u svom obraćanju Mađerić te navela kako trenutno uslugu osobne asistencije koristi oko 2.5 tisuća osoba s invaliditetom, a donošenjem novog zakona povećat će se broj korisnika i sigurnost pružatelja usluge koji više neće ovisiti o projektnom financiranju.

– To je zajednički rad svih vas (…) Očekujemo dobru i kvalitetnu suradnju kao što je bila i do sada. Sigurna sam da zajednički možemo napraviti još puno dobrih stvari, a vezane su za pružanje boljeg i kvalitetnijeg života svih građana RH, posebice djeci s poteškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, zaključila je Mađerić.

Zastupnica Hrvatskog sabora Ljubica Lukačić, prije nego je konferenciju proglasila otvorenom, napomenula je kako je HSUTI u ovogodišnjem programu sveobuhvatno uključio ono što je interes svih osoba s invaliditetom – trenutno, Zakon o osobnoj asistenciji te pozvala zainteresirane da se uključe svojim prijedlozima i komentarima kako, u drugom čitanju, ne bi bilo velikih nedoumica i problema koji se nisu stigli raspraviti.

– Uvjerena sam da će ministarstvo prihvatiti sve one prijedloge koji će poboljšati zakon utoliko da bude što duže primjenjiv (…) Učimo na tuđim primjerima i sigurna sam da ćemo imati priliku govoriti o tome kako smo donijeli zakon na opće zadovoljstvo svih osoba s invaliditetom, rekla je Lukačić dodavši kako nema vremena za opuštanje jer do kraja godine slijedi i Zakon o inkluzivnom dodatku.

 

– Znali smo da će nam ova godina biti takva pa prema tomu, očekujem da svi zajedno do kraja godine sve svoje raspoložive snage upotrijebimo za što bolje i kvalitetnije donošenje zakona koji će dugoročno omogućiti kvalitetniji život osobama s invaliditetom.

U nastavku konferencije, okupljenima je predstavljen Zakon o osobnoj asistenciji te pilot projekt “Razvoj i uspostava usluge pružatelja osobne asistencije osobama s invaliditetom na radnom mjestu”, a upoznali su se i s regulacijom rada pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika. Također su imali priliku poslušati predavanja na teme izrade rebalansa financijskog plana u neprofitnim organizacijama, pružanja usluge osobne asistencije u Sloveniji, izmjena Zakona o radu te zaključno, odnosa kao izvora frustracija.

Događanja
Grad Zagreb
Hrvatska