HSU održao “šutljivi prosvjed” na Trgu bana Jelačića

Prosvjed je organiziran u povodu Međunarodnog danas starijih osoba kako bi upozorili na sve lošiji položaj umirovljenika, društveni i materijalni

Marko Lukunić/PIXSELL

Članovi Hrvatske stranke umirovljenika danas su na zagrebačkom Trgu bana Jelačića održali “šutljivi prosvjed” te razvili transparent “Međunarodni dan starijih osoba – 1. listopad” kako bi upozorili na sve lošiji položaj umirovljenika, društveni i materijalni.

Uz prigodni transparent, njihovi su članovi stajali u miru i tišini točno 6:18 minuta, koliko je u postocima iznosilo posljednje usklađivanje mirovina.

– Zahvalni smo vladinim naporima da, unatoč unutrašnjim i vanjskim nedaćama, mirovine zakonski usklađuje, ali, isto tako, moramo jasno reći da to nije dovoljno, poručili su iz HSU-a.

Današnjim mirnim prosvjedom željeli su potaknuti i odgovorne u Gradu Zagrebu “da promjene svoj odnos u pozitivnom smjeru prema umirovljenicima”. Smatraju da je nerazumijevanje gradskih struktura prema umirovljenicima pokazao i današnji prosvjed jer, kako kažu, nisu dobili suglasnost da organiziraju na istom mjestu kvalitetnije događanje primjereno danu kojeg jednom godišnje obilježavaju.

– Nadamo se kako smo ipak uspjeli zagolicati javnost da barem jednom godišnje povede računa o svojim najbližim starijim sugrađanima kako bi što dostojanstvenije proveli starost. Uostalom, sve to nas prije ili poslije očekuje pa zato imamo priliku da već danas učinimo nešto više i za vlastito bolje sutra, poručili su iz HSU-a.