Hrvatski udomitelji dobili svoj dan

Hrvatski sabor proglasio 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva

U Hrvatskoj je oko 2.500 udomitelja, od čega oko 1.300 za djecu, a ostali udomljuju odrasle osobe
hrvatski sabor Patrik Macek/PIXSELL

Oko 2.500 hrvatskih udomitelja dobilo je svoj dan, Hrvatski sabor jednoglasno je proglasio 31. svibnja Nacionalnim danom udomiteljstva.

Prilika je to za veću društvenu vidljivost i priznanje ljudima koji pružaju ljubav i skrb udomljenim osobama, posebno djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, u Hrvatskoj ih je oko 2.500, od čega oko 1.300 za djecu, ostali udomljuju odrasle osobe. Proglašenje Nacionalnoga dana, 18. svibnja, predložio je Odbor za obitelj, mlade i sport, Vlada je tu inicijativu pozdravila, ali i predložila promjenu datuma, 31. svibnja, s čim se Sabor suglasio. Inače, zemlje koje obilježavaju nacionalni dan udomiteljstva čine to na različite datume, ali postoji globalna inicijativa „World Foster Day“ da se 31. svibnja obilježava kao svjetski dan udomiteljstva.

Sabor je donio Zakon o gnojidbenim proizvodima, a u drugo je čitanje poslao zakonski prijedlog o izvanparničnom postupku. Prihvatio je, odnosno primio na znanje, desetak izvješća, među njima i o radu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa od 2019. do 2021., o pravu na pristup informacijama za 2020. i 2021., o poslovanju Hrvatske radiotelevizije od 2019. do 2021. Prihvatio je Izvješće o učincima provedbe Zakona o otocima u 2021. koje pokazuje da je u toj godini u otoke investirano rekordnih 4, 4 milijarde kuna, najviše ikada. Suglasio se i da Valentina Turcu zamijeni Leonarda Jakovinu u odboru „Nagrade Vladimir Nazor“.

Sabor danas zaključuje aktualnu sjednicu i “uzima” stanku za Uskrs. Svima vama želim sretan Uskrs, rekao je zastupnicima predsjednik Sabora Gordan Jandroković. Najveći kršćanski blagdan čestitao je i svim hrvatskim građanima, Hrvaticama i Hrvatima diljem svijeta.

Hrvatska
Izbor urednika
Politika