Europski kup nacija

Hrvatski ragbijaši u subotu protiv Švicarske

Hrvatska u okršaj sa Švicarcima ulazi kao 40. reprezentacija svijeta
ragbijaška reprezentacija hrvatske Slavko Midžor/PIXSELL

Nakon više od deset godina Makarska je opet domaćin hrvatskoj ragbijaškoj reprezentaciji koja će u posljednjoj utakmici Trophy divizije Europskog kupa nacija u subotu od 16 sati ugostiti vodeću Švicarsku.

Hrvatska je ovaj tjedan, zbog pobjede u Litvi 39-37, napravila najveći skok na svjetskoj rang listi, od šest mjesta te u okršaj sa Švicarcima ulazi kao 40. reprezentacija svijeta, dok je Švicarska 28. Najbolji je to proljetni renking Hrvatske još od ožujka 2007. kada je bila 39, a u međuvremenu je “plesala” između 45. i 55. mjesta.

– Nakon pobjede u Litvi kažu neki da nemamo što izgubiti. Ali imamo – svoj ponos. Švicarska je vrlo jaka, došla je u snažnom sastavu, želi osvojiti skupinu, ali važno će biti kako mi odigramo. Pobjeda u Litvi svakako je podigla atmosferu, dečki vjeruju u ovo što radimo. I nadamo se punim tribinama, kazao je hrvatski izbornik Anthony Poša.

Hrvatska je kroz povijest odigrala puno utakmica u Makarskoj, među kojima se najviše ističu one protiv Rusije (23-15) i Italije (27-39) u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1999. Tada je današnji izbornik Anthony Poša igrao za ‘kockaste’.

– Hrvatski ragbi je uvijek bio najjači kada je makarski klub bio jak. Bez jake Makarske nema ni jake Hrvatske. Nekada je utakmice Hrvatske u Makarskoj gledalo više tisuća ljudi, a to je uvijek davalo veliki zamah i klubu. Ponovni dolazak reprezentacije mogao bi biti značajan impuls ragbiju u Makarskoj, gdje okupljamo 70-ak aktivnih članova u mlađim kategorijama te 20-ak u seniorskoj,  rekao je Stipe Muhtić iz RK Makarska rivijera, koja ove godine slavi 55. rođendan i povratak reprezentacije krasan je poklon.

Sav prihod od ulaznica s utakmice Hrvatske i Švicarske ići će udruzi MIKE, a nakon A reprezentativaca, na teren u Makarskoj izaći će i naša budućnost. Od 18:20 sati igrat će se prvi turnir Prvenstva Hrvatske u ragbiju 12 za mlađe kadete do 14 godina. Nastupit će Sinj, Nada, Zagreb, Makarska rivijera, Sisak, Novi Zagreb, Lokomotiva, Dubrovnik i Mladost, a završnica je u nedjelju od 11 sati.

Hrvatska
Sport